AI-lab voor dieet-advies en gezondheid

WUR en Radboud University werken samen aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor onder meer dieet-coaching.
Foto: Shutterstock

Het nieuwe lab heet voluit AI for Precision Health, Nutrition & Behaviour. Doel is persoonlijk dieet-advies te geven op basis van informatie die met slimme sensoren en de toepassing van kunstmatige intelligentie is verkregen. WUR-onderzoeker Guido Camps leidt de Wageningse inbreng. WUR levert vier van de in totaal acht promovendi in het project.

Video-analyse

WUR focust op het high-tech verzamelen van informatie over wat en hoeveel iemand eet. Van oudsher worden vragenlijsten gebruikt om dit soort data te verkrijgen. Slimme sensoren, video-analyse van kauw- en eetgedrag en deep-learning algoritmes kunnen dat nauwkeuriger en geautomatiseerd. Dat moet leiden tot betere dieetadviezen.

Het logo van ICAI

Zelfrapportage door middel van apps is ook een alternatief voor pen en papier. Camps en zijn team werken aan de app Traqq, waarmee gebruikers op een makkelijke manier hun eetgedrag kunnen vastleggen. Dat maakt dieet-advies op afstand mogelijk. Soortgelijke apps speciaal voor zwangere vrouwen en jonge moeders zijn in ontwikkeling.

Netwerk

Het nieuwe AI-lab is onderdeel van het Innovation Center voor Artificial Intelligence (ICAI), een samenwerkingsverband van overheid, industrie en kennisinstituten. Landelijk telt dit netwerk 21 labs. Wageningen heeft er nu twee. Eerder werd het AI for Agro-Food lab opgericht. Een AI-lab is geen fysiek gebouw, maar een samenwerkingsverband.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.