Reacties op het steunpakket: ‘Mooi, samenhangend plan’

Studenten- en universiteitsvertegenwoordigers reageren op het onderwijssteunpakket van 8,5 miljard.
Er gaat 8,5 miljard euro coronasteun naar het onderwijs. Beeld: Shutterstock.

Tekst: Hoger Onderwijs Persbureau, Luuk Zegers

Voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU is blij met het pakket aan maatregelen voor het studentenwelzijn en de studievoortgang, dat woensdag 17 februari werd gepresenteerd. ‘Bovendien geeft het een serieuze impuls voor het opvangen van onderzoeksvertraging.’

Ook vindt hij het goed nieuws dat universiteiten – versneld en structureel – financiering krijgen voor de recente groei van het aantal studenten. ‘De extra docenten, studentbegeleiders en onderwijsondersteuners die we daarmee kunnen aanstellen, kunnen voorkomen dat de nu al zeer hoge werkdruk nog verder oploopt.’

Wel waarschuwt hij – net als minister Van Engelshoven tijdens de persconferentie – dat het probleem van de structurele onderfinanciering van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek hiermee nog niet is opgelost. ‘Dat wordt dé opgave voor het nieuwe kabinet.’

‘Extra capaciteit’

Ook in Wageningen wordt het steunpakket met open armen ontvangen. Onderwijsdecaan Arnold Bregt: ‘Ik ben het nog in detail aan het bestuderen, maar het ziet er uit als een mooi, samenhangend plan. Er is gedacht aan de studenten als persoon, de portemonnee, de docenten, het onderzoek en het plan beslaat het gehele onderwijs: van de basisschool tot de universiteit.’

‘Voor studenten is de korting op collegegeld natuurlijk een belangrijk onderdeel’, zegt Bregt. ‘Daar wordt ook veel geld voor uitgetrokken: bijna een miljard. Daardoor hoeven studenten straks zo’n duizend euro minder collegegeld te betalen. En ze kunnen ook langer studeren. Dan heb je aan de onderwijskant natuurlijk ook meer begeleiding nodig. In het plan staan maatregelen die de universiteit in staat stellen om die extra capaciteit te regelen. Universiteiten krijgen normaal gesproken een vergoeding voor de groei in studentenaantallen na twee jaar. Dat is nu ook naar voren gehaald, zodat dat geld direct vrijkomt om te investeren. Verder zijn er extra vergoedingen voor docenten en ook het onderzoek wordt meegenomen.’

Het steunpakket is veel groter dan ik had verwacht, dus ik ben er erg blij mee

Arnold Bregt, onderwijsdecaan

Volgens Bregt stelt het steunpakket universiteiten in staat om maatwerk te leveren. ‘Organisaties worden opgeroepen om tot een gepaste besteding van de middelen te komen in overleg met studenten en medewerkers. We gaan dus samen met docenten en studenten in overleg om te kijken waar geld nodig is.’ ‘Al met al vind ik het een mooi steunpakket’, besluit Bregt. ‘Het is veel groter dan ik had verwacht, dus ik ben er erg blij mee.’

Studenten: mooie eerste stap

Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), is ook blij met het steunpakket. ‘Fantastisch dat het kabinet zo’n enorm financieel gebaar maakt naar studenten. De volgende stap is het opschalen van het fysieke onderwijs, dan durf ik te zeggen dat we als studenten deze crisis doorkomen.’

Iedereen krijgt weer een beetje ademruimte

Lyle Muns, voorzitter Landelijke Studentenvakbond

‘Met dit pakket laat het kabinet zien dat het de zorgen van jongeren serieus neemt’, zegt Landelijke Studentenvakbond-voorzitter Lyle Muns. ‘Door studenten volgend jaar minder collegegeld te laten betalen en ook langer studiefinanciering te geven, zorgen we ervoor dat ze zelf niet de rekening van de coronacrisis hoeven te betalen. Zo krijgt iedereen weer een beetje ademruimte.’

‘Geen échte oplossing’

Gijs Rotteveel, voorzitter van studentenvakbond Student Alliance Wageningen, noemt het steunpakket ‘een stap in de goede richting’, maar heeft ook kritiek op het pakket. ‘We zijn blij dat de politiek nu voor het eerst in de coronacrisis reageert met een maatregel voor studenten. Aan de andere kant is het geen échte oplossing voor de bestaande problemen.’

De maatregelen zijn niet voldoende voor de impact die er is en die we nog verwachten

Gijs Rotteveel, voorzitter van studentenvakbond Student Alliance Wageningen

‘De Minister kijkt naar de gemiddelde situatie en naar het halen van vakken’, zegt Rotteveel. ‘Dat is te kort door de bocht. De coronacrisis beïnvloedt de brede ontwikkeling van studenten. Bestuursjaren zijn ook anders, extracurriculaire activiteiten gaan niet door, enzovoort. De effecten op de levens van studenten zijn groter dan alleen gemiddeld een half jaar uitloop, dus de maatregelen zijn volgens ons niet voldoende voor de impact die er is en die we nog verwachten in de toekomst.’

Volgens Rotteveel vallen bepaalde studenten buiten de boot met het huidige pakket, zoals studenten die in de coronapandemie zijn afgestudeerd. ‘Al met al is het een goede beginstap, maar wij hopen wel op een vervolg. Het lijkt ons een goede aanleiding om meer structureel in onderwijs te investeren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.