Coronacompensatie voor studenten en jonge wetenschappers

Het collegegeld voor 'coronastudenten' wordt volgend jaar gehalveerd. Ook wetenschappers krijgen steun.
Een steunpakket van 8,5 miljard euro voor het onderwijs. Beeld: Shutterstock.

Wie het afgelopen coronajaar studeerde, krijgt volgend jaar 50 procent korting op het collegegeld. Ook worden contracten van wetenschappers verlengd en krijgt het hoger onderwijs structurele compensatie voor de torenhoge studentaantallen.

Dat maakten onderwijsministers Van Engelshoven en Slob op 17 februari bekend bij de presentatie van hun Nationaal Programma Onderwijs. Aan het steunpakket hangt een prijskaartje van ruim 8,5 miljard euro. Minister Van Engelshoven: ‘Op bijna elke school, elke onderwijsinstelling en elke studeerkamer is door de pandemie extra werk te verzetten.’

OV-kaart

Het afgelopen coronajaar moesten studenten het leeuwendeel van hun werkgroepen en colleges vanachter de laptop volgen. Een deel van hen liep studievertraging op en daarom krijgen alle studenten een korting van 50 procent op het collegegeld van het komende studiejaar. Ook hebben ze langer recht op studiefinanciering. Verder mogen ze een jaar langer gebruikmaken van hun ov-kaart. Voorwaarde is wel dat ze tussen maart en december 2020 minimaal één maand recht hadden op gratis openbaar vervoer. Alles bij elkaar moet dit veel druk van de ketel halen, verwacht de minister.

De Tweede Kamer drong er eerder deze maand nog via een motie op aan om studenten met studievertraging een heel jaar kosteloos te laten studeren. Minister Van Engelshoven kiest er nu voor om iedereen een half jaar extra te geven. Dat is gelijk aan de gemiddelde vertraging die studenten nu oplopen, schatte ze tijdens de persconferentie.

Meer studenten en studiebegeleiders

Om hen daarnaast ook mentaal beter te ondersteunen, worden er meer decanen en studiebegeleiders aangesteld. Want je zult nu maar student zijn, zei de minister. ‘Wachtend op je stage om af te studeren of vanuit je studentenkamer naar het beeldscherm turend naar medestudenten die je nog nauwelijks kent.’

Zij kunnen hun belangrijke onderzoek afmaken, en doorgaan met lesgeven

Minister Van Engelshoven over steun voor jonge onderzoekers

Bovenop de ruim 8,5 miljard voor het nationaal programma investeert het kabinet jaarlijks een bedrag van 645 miljoen euro om vooral hogescholen en universiteiten te compenseren voor de toegenomen studentenaantallen. Een klein deel van het geld gaat naar het mbo, maar hoeveel is nog niet bekend. Want de instellingen groeiden zeker dit jaar als kool: een jaartje backpacken of werken zat er voor jongeren in coronatijd niet in, dus gingen ze massaal studeren.

Wetenschappers

Door de coronacrisis zitten ook veel wetenschappers in onzekerheid. Een deel van hen heeft een tijdelijk contact, maar kan zijn onderzoek niet op tijd afkrijgen. Laboratoria zijn gesloten en veldwerk ligt stil.

Voor 20 duizend van deze jonge onderzoekers is er goed nieuws: het kabinet trekt 162 miljoen euro uit om hun arbeidscontracten te verlengen. ‘Zij kunnen hun belangrijke onderzoek afmaken, en doorgaan met lesgeven’, aldus de minister.

Hard nodig

Met het extra geld wil het kabinet ervoor zorgen dat universiteiten en hogescholen meer medewerkers en docenten in dienst kunnen nemen, waardoor de werkdruk afneemt. ‘Dat was ook enorm hard nodig’, zei minister Van Engelshoven. Het gaat om structureel geld, benadrukte ze tijdens de persconferentie, dat ook na de formatie van het nieuwe kabinet jaarlijks zal worden uitgekeerd.

Op bijna elke school, elke onderwijsinstelling en elke studeerkamer is door de pandemie extra werk te verzetten.

Minister Van Engelshoven

Maar hoe zit het dan met dat miljard waar het hoger onderwijs al zo lang om vraagt, wilde een scherpe journalist van het FD nog weten. Is er geen risico dat het nieuwe kabinet straks bij de formatie zegt dat die investering nu niet meer zo hard nodig is?

Dat is volgens de minister niet de bedoeling. ‘Achter dat extra miljard zit een andere redenering’, zei ze. Die structurele investering blijft volgens haar ‘noodzakelijk’, bovenop de huidige 645 miljoen euro. ‘Maar dat zeg ik ook even met mijn D66-pet op.’

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Mooi dat er eindelijk iets wordt gedaan voor studenten! Het kan natuurlijk altijd beter (terugbrengen van de basisbeurs en compensatie voor leenstelsel-studenten bijvoorbeeld), maar daar zal hopelijk na de verkiezingen meer aandacht voor zijn!