Typical Dutch: Dissen

Toen ik aan mijn master begon, vielen mij twee 'dis'-onderwerpen op.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Toen ik net aan mijn master begon, vielen mij twee ‘dis’-onderwerpen op die bij Nederlanders een belangrijke rol spelen. De eerste is discussie. Ik kreeg al snel in de gaten dat discussiëren een manier van leven is voor Nederlanders. Zeker tijdens groepswerk houden Nederlanders van lange discussies. Aan de ene kant – hoewel ik zie dat er nieuwe ideeën, invalshoeken en inzichten ontstaan – vind ik het soms echt tijdverspilling.

Tijdens een van mijn groepsbijeenkomsten discussieerden we drie uur lang over één woord. Eerlijk gezegd vond ik dat belachelijk want dat specifieke woord was van geen enkel belang voor de onderzoeksvraagstelling of de opdracht. Aan de andere kant begrijp ik, als gevolg van de discussies en brainstorms, beter wat anderen denken over het onderwerp en kan ik dat onderwerp beter vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Mijn horizon is breder geworden.

Tijdens een bijeenkomst discussieerde de groep drie uur lang over één woord

Het tweede ‘dis’-woord is discount, korting! Nederlanders houden erg van korting. Ook als er maar weinig korting is, willen ze toch liever het koopje hebben. Toen ik voor het eerst met een Nederlandse vriend naar de supermarkt ging, viel me op dat hij speurde naar aanbiedingen. Hij stapte meteen op de gekleurde kortingsstickers af ook al ging het maar om een paar cent korting. Iedereen houdt van een koopje, maar Nederlanders houden er net iets meer van dan anderen.
Het duurde een tijdje om eraan te wennen, maar nu houd ik ook van discussies en discount!

Deze Typical Dutch is ingestuurd door Tolga Ayeri, masterstudent Environmental Sciences uit Turkije.

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons! Beschrijf jouw ontmoeting met de Nederlandse cultuur en geef er kort commentaar bij, max 300 woorden. Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes. Mail naar Resource.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.