Supermarkten verdienen goed, maar niet per se ten koste van de boer

De ene boer heeft een beter verdienmodel dan de ander.
Foto Shutterstock

De supermarkten zijn rijk, de boeren arm. Verdienen de supers geld over de rug van de boeren en tuinders? Ja en nee, blijkt uit de Voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research.

Aan de hand van de Voedselprijzenmonitor kijkt onderzoeker Michiel van Galen naar de prijsontwikkeling van kippenvlees, varkensvlees, groenten en fruit. Daarbij kijkt hij naar de verkoopprijs van de boer, de voedselverwerker en de supermarkt. Drie prijzen, en dan maar rekenen wie de marges pakt. Maar er zijn meerdere ketens, zoals de biologische sector, slager en groenteboer, met uiteenlopende prijzen. En daarnaast spelen altijd ontwikkelingen op de wereldmarkt, vertaald in de exportprijs. Dat maakt dat de margeverdeling in voedselketens een ingewikkeld vraagstuk is.

Lees het hele verhaal hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.