Bodemleven beter in beeld

Het eerste VN-rapport over bodembiodiversiteit zet de bodem definitief op de kaart, zegt hoogleraar Wim van der Putten.
Illustratie: Shitterstock

Van der Putten staat aan de wieg van het rapport State of Knowledge of Soil Biodiversity en had als redactielid een flinke vinger in de pap. Hij ijvert al decennia voor meer aandacht voor het belang van een gezonde bodem voor tal van processen die boven de grond spelen. In het rapport worden die zogeheten ecosysteemdiensten uitvoerig belicht. In het jongste nummer besteedt Resource hier ruim aandacht aan.

Handvol aarde

Ondanks het belang van dat bodemleven weten onderzoekers slechts bij benadering hoeveel soorten er ondergronds leven. Van der Putten schat dat een handvol aarde zo’n 5000 soorten bacteriën, schimmels, aaltjes, wormen etc. bevat. ‘Maar de vraag is hoe je die ene handvol extrapoleert naar de hele wereld.’ Naar schatting 24-40 procent van de aardse biodiversiteit zit in de grond.

Wim van der Putten

Volgens Van der Putten is het precieze aantal soorten niet zo belangrijk. ‘Het belang van biodiversiteit zit in het netwerk, dat de functies van de bodems bepaalt.’ Met het project ‘Onder het Maaiveld’, gefinancierd door de Postcodeloterij, probeert Van der Putten overigens voor Nederland die biodiversiteit wel in kaart te brengen. Dat moet resulteren in de eerste Bodembiodiversiteitsatlas van Nederland.  

Mainstream

Het VN-rapport moet de bodem volgens Van der Putten bovengronds halen. ‘We moeten de bodem verbinden met andere vakgebieden als het gewas-, veredelings- en het biodiversiteitsonderzoek. We moeten de black box van de bodem openen en de vertaalslag maken naar wat voor mensen bevatbaar een apprecieerbaar is. De bodem moet mainstream worden.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.