Studie naar financiën studenten

Studentorganisaties willen een beeld krijgen van de financiële situatie van studenten.
Foto: Shutterstock

Maandelijks de financiële eindjes aan elkaar knopen is niet voor iedere student even makkelijk. Maar hoe krap zitten studenten bij kas en is er misschien zelfs sprake van armoede? Met een uitvoerige vragenlijst willen studentenpartij Connect Wageningen, de Studentenraad en De Student Alliance Wageningen daar een vinger achter krijgen.

Volgens woordvoerder Mark Reijerman van Connect vormt de aanstaande update van het armoedebeleid van de gemeente een directe aanleiding voor het onderzoek. Voor de andere partijen baren de afschaffing van de studiefinanciering, de stijgende kamerprijzen en de stijgende studiekosten bij WUR zorgen. Voor alle drie geldt: meten is weten.

Studieleningen worden als inkomen aangemerkt, terwijl het om een lening gaat die ze moeten terugbetalen

Mark Reijerman, Connect Wageningen

Dat gebeurt dus door een gedetailleerde vragenlijst op het huishoudboekje van studenten los te laten. Volgens Reijerman wordt bewust in detail getreden. ‘Door in detail te vragen, maakt je het concreet.’ Naast veel vragen over inkomsten en uitgaven wordt ook gevraagd naar de mening van studenten. Moeten studenten bijvoorbeeld ook in aanmerking komen voor het ‘ik-doe-mee-fonds’ voor minima?

Uitgesloten

Wageningse studenten zijn volgens Reijerman van diverse regelingen voor minima uitgesloten. ‘Dat heeft deels te maken met het feit dat studieleningen als inkomen worden aangemerkt, terwijl het om een lening gaat die ze moeten terugbetalen. Of je zit net boven een inkomenstoets, omdat je hebt gespaard voor een buitenland stage.’ 

De online enquête loopt tot begin januari. ‘Op 11 januari houdt de gemeente een presentatie van dat beleid’, zegt Reijerman. ‘Voor ons is het belangrijk dat we dan met een duidelijke lijn de discussie in kunnen gaan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.