Hek tegen overlast tuin Lumen

De tuin van Lumen is omrasterd. Het hekwerk moet ongewenst bezoek tegenhouden.
Foto: Roelof Kleis

De tuincommissie doet het met pijn in het hart. Maar het moet wel, zegt woordvoerder Wieger Wamelink. Om de kwetsbare natuur te beschermen tegen onverlaten die zich niet aan de tuinregels willen houden. ‘Illegale vissers, jeugd die er met de fiets doorheen rijdt, studenten die op de heuvels gaan zitten. Ze gaan zelfs naast de bordjes zitten waarop staat dat dat niet mag.’

Schapenhek

De overlast duurt al geruime tijd. Een bezoek aan een natuurtuin in Leersum opende Wamelink de ogen. ‘Daar zag ik hoe mooi zo’n tuin kan zijn, en hoe aangetast onze tuin eigenlijk is.’ De commissie besloot daarom er een schapenhek omheen te zetten. Maar dus niet om schapen binnen te houden, maar (sommige) mensen buiten.

Toegankelijk

De tuin blijft wel gewoon voor iedereen toegankelijk, benadrukt Wamelink. ‘Maar we hebben geen zin om de hele tijd politieagentje te spelen.’ Bij de toegangspoort komen nieuwe borden met uitleg over wat wel en niet mag. Vissen is bijvoorbeeld verboden. Of lopen buiten de paden. Het gras telt onder meer diverse (zeldzame) orchideeën.

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.