WUR koopt Groot Nergena

WUR heeft het monumentale landgoed Groot Nergena in Bennekom gekocht. Het pand is bedoeld voor trainingen en workshops.
Foto: Eddy Teenstra

Groot Nergena is het statige pand langs de provinciale weg naar de A12 aan de westkant van de weg. Het terrein omvat een hoofdgebouw, twee zijgebouwen en de vijver. Het huidige Groot Nergena werd in 1952 gebouwd en is een ontwerp van architect Mart Bolten. Op die plek stond eeuwenlang Huis Nergena, dat in 1930 werd gesloopt.

Samenwerking

WUR koopt Groot Nergena van de ondernemer Henry Hekman, die WUR zelf benaderde voor de aankoop. WUR is al langere tijd op zoek naar meer ruimte voor vormen van samenwerking tussen onderzoeksgroepen, voor trainingen en workshops. WUR wil delen van de ruimte ook gaan verhuren aan organisaties die wel dichtbij, maar vanwege hun onafhankelijkheid niet op de campus willen zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor ngo’s.

Groot Nergena kent op dit moment nog diverse huurders. Die overeenkomsten lopen de komende jaren af. WUR zal het pand daarom geleidelijk aan in gebruik gaan nemen. Met de aankoop van het landgoed slaat WUR opnieuw een slag. WUR kocht begin 2017 boerderij Nergena aan de Langesteeg, een terrein van 19 hectare. Een poging om op een deel van die grond een zonnepark te bouwen strandde onlangs.

Kasteel

Groot Nergena kent een lange geschiedenis. Voor de zestiende eeuw heeft op deze plek een kasteel gestaan. Dat werd vervangen door het herenhuis Nergena, onderdeel van het gelijknamige landgoed. Diverse adellijke families hebben er gewoond. Uiteindelijk kocht Theodorus Prins, de toenmalige burgemeester van Bennekom, het pand. Hij liet het in 1930 slopen. 

In 1952 werd het huidige gebouw geplaatst als locatie voor het Rijksinstituut voor het Rassenonderzoek van Landbouwgewassen (RIVRO). Het oude herenhuis werd daarbij als voorbeeld genomen. Van dat herenhuis is alleen de vijver voor het pand nog origineel.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.