Meer groen om Born-Oost

Een flinke strook groen moet het nieuwe bedrijvenpark Born-Oost afschermen van de woningen in de buurt.
Foto: Roelof Kleis

De groenstrook wordt bij de nieuwbouw aan de Houtwal 40 meter breed en loopt verder naar het zuiden af, naar 15 meter smal. Dat is de belangrijkste handreiking die WUR bij de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein aan de omwonenden doet. Eerdere plannen sneuvelden precies een jaar geleden in de gemeenteraad, na hevig verzet vanuit de buurt.

80.000 m2

Dat verzet betrof vooral de omvang van het bouwprogramma. Dat was met 80.000 m2 twee keer zo groot als in het verleden werd overeengekomen. Die omvang is volgens WUR, de provincie en de gemeente nodig om de komende tien jaar aan de vraag naar bedrijfsruimte op of nabij de campus te voldoen. Aan die omvang in vierkante meter wordt niet getornd.

Born-Oost met rechts de groenstrook langs de huizen aan de Grintweg. Links de Mansholtlaan, waar de gebouwen het hoogst worden.

Door de bredere groenstrook komen de gebouwen verder van de woningen langs de Houtwal en de Grintweg te liggen. Om toch aan 80.000 m2 te komen, mogen de gebouwen langs de kant van de Mansholtlaan 32 meter hoog worden, vijf meter meer dan voorheen. Die bouwhoogte loopt richting de groenstrook af naar 12 meter.

Auto’s worden op de Born-Oost zoveel mogelijk uit het zicht gehouden. Er komt achter het NIOO en langs Droevendaal een gezamenlijk parkeergebouw voor maximaal 800 auto’s. Een groenstrook (minimaal 12 meter) vormt de buffer met de studentenwoningen van Droevendaal en het terrein van NIOO. Het parkeergebouw is voor de bedrijven op Born-Oost en niet voor de campus.

Studentenkamers

Punt van strijd is het beoogde studentencomplex langs de Mansholtlaan naast restaurant ’t Gesprek. Idealis wil hier een gebouw (maximaal 22 meter aan de straatkant) met 250 studentenkamers realiseren. De omwonenden zien dat liever niet gebeuren. De Wageningse politiek bespreekt de plannen komende maandagavond. In de raad van december worden knopen doorgehakt.

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.