Typical (old-) Dutch: Mondriaan mentaliteit

‘Ik vier mijn verjaardag drie keer’, verzuchtte een vriendin.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

‘Een keer voor familie en een paar goede vrienden, een keer voor de buren en een keer voor mijn tennisvrienden. En voor collega’s neem ik natuurlijk taart mee voor bij de koffie.’ Ik was verbaasd. Waarom niet één groot feest voor iedereen? Zouden tennisvrienden het niet leuk vinden om collega’s te ontmoeten, of familie de buren? En als je nu al zo moe wordt van het vooruitzicht dat je dit allemaal moet organiseren, gun jezelf dan een verjaardagsfeestje met een paar goede vrienden en ga lekker naar de film.

Nederlanders organiseren hun leven graag als een schilderij van Mondriaan

Voor Nederlanders is het leven niet zo simpel. Naast allerlei verjaardagsgebruiken, speelde het uit elkaar houden van de verschillende groepen tot mijn verbazing een grote rol. Niet alleen bij haar, maar in de hele Nederlandse cultuur. Ik begreep niet goed waarom, totdat een andere expat tegen mij zei dat Nederlanders hun leven graag organiseren als een schilderij van Mondriaan: duidelijke vlakken, afgebakend met dikke lijnen. En dat geldt niet alleen voor verjaardagen, het is een ordeningsprincipe dat de Nederlandse cultuur lang overheerst heeft: de verzuiling: het in praktijk gebrachte idee dat stevige hekken zorgen voor stevige vriendschappen. Naar welke kerk je ging, bepaalde lange tijd bij welke melkboer je je zuivel kocht. En nog speelt het soms een rol bij de keuze voor een school voor de kinderen.

Een cultuur of volksaard verander je niet gauw, maar ik wens the Dutch toch een beetje meer Kandinsky in hun leven!

Deze Typical (old-)Dutch is ingestuurd door Clare McGregor, vertaler van Resource, en verscheen eerder op 19 november 2009.

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons! Beschrijf jouw ontmoeting met de Nederlandse cultuur en geef er kort commentaar bij, max 300 woorden. Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes. Mail naar Resource.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.