Veel veni’s voor ‘zachte’ WUR

Acht WUR-onderzoekers krijgen een Veni-beurs. Vooral de ‘zachte’ wetenschappen scoren goed.
Foto: Roelof Kleis

Van de 161 Veni-beurzen van wetenschapfinancier NWO gaan er acht naar WUR. Opvallend daarbij is het grote aantal Veni’s in de categorie Sociale- en Geesteswetenschappen. Liefst vijf van de acht toegekende beurzen vallen in deze sector.

Hartritmestoornissen

De exacte wetenschap moet het met een beurs doen voor bio-informaticus Mohammad Alanjary. Hij gaat een methode ontwikkelen om natuurlijke eiwitten te herontwerpen op basis van genetische kennis. In de toegepaste wetenschap krijgt plastic-onderzoeker Tim van Emmerik geld om macroplastic in rivieren in kaart te brengen. Fysiologe Deli Zhang gaat het ontstaan van hartritmestoornissen bij mensen met suikerziekte ontrafelen.

Maar de meeste Veni’s gaan naar de niet-exacte wetenschappen. De leerstoelgroep Agrarische- en Milieugeschiedenis scoren twee beurzen. Daniel Gallardo Albarrán gaat studie doen naar de ontwikkeling van de toegang tot schoon drinkwater en toiletvoorzieningen in de grote steden in de wereld. Ingrid de Zwarte onderzoekt de invloed van hongersnood in Java op het proces van dekolonisatie.

Gehavend landschap

Anna Zhu (milieubeleid) gaat onderzoekt hoe grootschalige herbebossing in China de wereldwijde klimaatverandering tempert. Cultureel geograaf Emmanuel Adu-Ampong onderzoekt hoe toerisme naar Ghana en Suriname onze omgang met racisme en discriminatie verandert. Esther Marijnen bestudeert door oorlog gehavende landschappen in Centraal-Afrika en hoe die beter beschermd kunnen worden. Zij werkt aan de Universiteit van Ghent, maar is ook verbonden aan Wageningen.

Met een Veni-beurs kunnen recent gepromoveerde jonge wetenschappers drie jaar werken aan hun onderzoek. De jongste ronde leverde 1176 aanvragen op. Daarvan werden er 161 (14 procent) gehonoreerd. De Veni-beurzen zijn onderdeel van het Talent-programma van de NWO. Eerder deze week werden de Vidi-beurzen uit hetzelfde programma bekendgemaakt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.