Surf your stress: wandelend mediteren

Met je oortjes in mediteren in de natuur.
Wandelen in de natuur. Foto: Yvonne Haenen.

Tijdens de Surf Your Stress-week (16 t/m 20 november) krijgen studenten handvaten om met stress om te gaan. Dat gebeurt in de vorm van lezingen, sportactiviteiten en workshops. Resource zet drie activiteiten in de schijnwerpers. Vandaag: wandelend mediteren.

Yvonne Haenen verzorgt de ‘wandelmeditatiepodcast’. ‘Wandelmeditatie zorgt ervoor dat je ontspant en ruimte krijgt in je hoofd. Helaas is het nu vanwege corona niet mogelijk de wandeling in groepen te doen, maar ik kan wél iets opnemen. Het idee is dus dat je zelf lekker de natuur opzoekt en je oortjes indoet. Met mijn stem begeleid ik je meditatie, die je wandelend door de natuur aflegt. Goed voor in de lunchpauze bijvoorbeeld. En daarna lekker zelf doorwandelen.’

‘Je zoekt een plek op in de natuur waar je graag bent en doet je oortjes in’, zegt Haenen. ‘Ik ga je dan helpen om je meer te richten op je zintuigen in plaats van je gedachten. Wat voel je in je lichaam? Hoe voelen je voeten terwijl je loopt? Hoe voelen je spieren? Van daaruit gaan we letten op ademhaling, reuk, gehoor en zicht. Ik ga je helpen om de natuur te ervaren met verwondering. Wat waardeer je? En wat waardeer je in je eigen leven?’

Meer dopamine, minder cortisol

‘Het idee is dat je na afloop beter gaat ‘voelen’, meer ruimte in je hoofd hebt en beter weet waar je behoefte aan hebt in je leven. Daarnaast zijn er ook de mooie effecten van de natuur zelf. Tijdens het wandelen daalt je bloeddruk, je cortisolproductie gaat omlaag en je maakt dopamine aan, dus het helpt tegen stress en depressie en maakt je blijer. Ook is in de natuur zijn goed voor je geheugen, creativiteit en conditie.’

Haenen vindt het mooi dat ze haar podcast in deze tijd kan aanbieden. ‘Iedereen zit veel binnen en er zijn minder activiteiten waarvoor je naar buiten moet. Mensen zitten de hele tijd in dezelfde houding. Ik hoop dat mijn podcast ze naar buiten helpt. In deze onzekere tijd hebben mensen misschien ook wel meer zorgen dan normaal. Corona heeft een impact. Mensen zijn meer op zichzelf aangewezen. Buiten meditatieoefeningen doen kan je helpen om je gedachten los te laten en meer in het hier en nu te zijn.’

Yvonne Haenen verzorgt de ‘wandelmeditatiepodcast’. Foto: Yvonne Haenen.

Bekijk hier het programma van de Surf your stress week.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.