Het regent Vidi’s

Een recordaantal van zeven Wageningse onderzoekers krijgen een Vidi-beurs.

Met een Vidi-financiering (800.000 euro) kunnen gevorderde onderzoekers een eigen onderzoekslijn met bijbehorende groep opzetten.

Wetenschapsfinancier NWO stimuleert daarmee vernieuwend en door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek. In totaal zijn 81 onderzoekers geselecteerd. Met zeven winnaars doet WUR het dit jaar bijzonder goed.

De zeven zijn bekende namen als experimenteel zoöloog Florian Muijres, marien biologe Lisa Becking en ontwikkelingseconoom Maarten Voors, maar ook tot nu toe minder voor het voetlicht tredende onderzoekers als moleculair bioloog Wouter Kohlen, biochemicus Elwira Smakowska Luzan, moleculair biologe Wilma van Esse en nematoloog Jose Lozano Torres.

Divers

De onderwerpen zijn divers. Voors onderzoekt wat de aansluiting van Afrikaanse dorpen op elektriciteit betekent voor de ontwikkeling van de lokale economie en de bestrijding van de armoede. Van Esse ontrafelt hoe op moleculair-genetisch niveau de bloeitijd van granen wordt geregeld. Kohlen onderzoekt hoe planten het voor elkaar krijgen al volledig uitontwikkelde cellen toch weer aan het delen te krijgen om nieuwe weefsels te vormen. Lozano Torres stort zich op de prille interactie tussen aaltjes en de planten die ze infecteren.

In totaal dienden 503 onderzoekers een voorstel in. Daarvan werden er 81 (16 procent) gehonoreerd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.