Typical Dutch: ‘Fijn Weekeind!’

Ik ben geïntigreerd door de manier hoe mensen elkaar dingen toewensen.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Sinds ik in Nederland woon en onderdeel ben van een internationale gemeenschap, ben ik geïntrigeerd geraakt in de verschillende manieren waarop mensen elkaar dingen toewensen in allerlei culturen. In Griekenland bijvoorbeeld is het gebruikelijk om elkaar ‘een goede maand’ toe te wensen op de eerste dag van de maand.  In de Nederlandse cultuur is er ook zo’n traditie waaraan ik gewend probeer te raken: op vrijdag aan het einde van de dag wenst iedereen – van buschauffeur tot collega tot kassajuffrouw– elkaar een ‘fijn weekeind’.

Zo’n leuke toevoeging aan een verder alledaags gesprek

Elkaar een goed weekeind wensen vind ik zo’n leuke toevoeging aan een verder alledaags gesprek, zeker als de wens vergezeld gaat van een vriendelijke glimlach. Ik denk dat de wens ook laat zien hoe belangrijk het weekeind is in de Nederlandse cultuur. Uit gesprekken met Nederlandse vrienden is mij duidelijk geworden dat het weekeind dé tijd is om te ontspannen, kibbeling te eten op de markt en tijd door te brengen met vrienden en familie.

Eva Katsimpri, masterstudent Tourism, Society and Environment uit Griekenland

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons! Beschrijf jouw ontmoeting met de Nederlandse cultuur en geef er kort commentaar bij, max 300 woorden. Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes  Resource@wur.nl

Lees ook:

Tags:
#taal

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.