Jungletocht maakt leiders beter

Van een trektocht door de wildernis word je een betere leider, toont promovendus Boy van Droffelaar aan.
Foto: Boy van Droffelaar

Een verblijf onder primitieve omstandigheden in ongerepte natuur doet wat met ons. Je komt tot rust of zelfs inkeer. De Foundation of Natural Leadership baseert hun methode op zo’n natuurtocht. Volgens de stichting stimuleert zo’n trip de ontwikkeling van authentiek leiderschap. Maar wetenschappelijke basis voor die bewering is mager. Tot nu tenminste.

Impact

Boy van Droffelaar (71) organiseert trainingen voor de FNL. Hij kwam na zijn pensionering in contact met het werk van de FNL, onderging zelf zo’n tocht en was verkocht. Tijdens zijn daaropvolgende opleiding tot facilitator bleek dat er maar weinig onderzoek naar het fenomeen was gedaan. ‘Het fascineerde me: hoe kan het zijn dat een weekje in de natuur zo’n impact heeft op leiderschap?’

Authentiek of natuurlijk leiderschap stoelt volgens de theorie op vier pijlers: zelfbewustzijn, een juist moreel kompas, goed luisteren en transparantie. Een authentiek leider kent zichzelf en weet hoe-ie overkomt op anderen, heeft zijn eigen normen en waarden op een rijtje, luistert zonder oordeel en is helder over wat-ie denkt en voelt.

‘Al die aspecten komen in zo’n trail ook aan de orde’, zegt Van Droffelaar. Bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse kringgesprekken over wat de deelnemers ervaren en wat dat losmaakt. ‘Deelnemers komen tot diepe inzichten over hoe ze in elkaar zitten. Iedereen heeft dat wel eens, zo’n moment van helderheid en inzicht. Het overkomt je soms zomaar ineens: dat is het, of daar ga ik voor.’

Deelnemers komen tot diepe inzichten over hoe ze in elkaar zitten

Boy van Droffelaar, promovendus Culturele Geografie

Maar je kunt zo’n ervaring ook creëren. In dit geval door een weekje in alle afzondering in de ongerepte natuur te zijn. Die afzondering is essentieel. Van Droffelaar: ‘Geen mens tegenkomen, losgekoppeld zijn van de materiële wereld, zonder gsm of bezittingen, slapen onder de sterren. En bovendien met een groep mensen die je niet kent. Er is geen verleden, geen oud zeer.’  

Significant

Van Droffelaar onderzocht 120 verslagen van deelnemers en volgde 66 van hen een jaar lang om te zien hoe ze scoorden op de vier genoemde aspecten van authentiek leiderschap. Het effect bleek significant en aanzienlijk. Bovendien beklijft het, blijkt uit een andere studie. Van Droffelaar: ‘Dat verbaasde mij zeer. Deelnemers denken vaak nog dagelijks aan hun opgedane ervaringen. Met name op momenten dat ze voor belangrijke beslissingen staan.’

‘Ik zie dat er iets gebeurd is met die mensen’, zegt Van Droffelaar. ‘Het is een levensveranderende ervaring. Het geeft een enorme gemoedsrust dat je in de mentale conditie bent om het juiste te doen, op momenten dat je onder stress staat en belangrijke beslissingen moet nemen.’ Zelf had Van Droffelaar die training graag dertig jaar eerder gedaan. Hij begon pas na een succesvolle carrière als leider bij grote bedrijven als AKZO en Sare Lee/DE. ‘Ik denk dat ik in mijn leiderschap aan de menselijke kant zat. Maar op beslissende momenten zou ik zeker reflectiever gehandeld hebben.’

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.