Typical Dutch: Brood

Voordat ik naar Nederland kwam, zocht ik op wat typisch Nederlands eten is.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Voordat ik naar Nederland kwam, zocht ik op wat typisch Nederlands eten is. Ik ben Turks en voor Turken is eten belangrijk. Ik kwam wat typisch Hollands eten tegen, maar niet echt maaltijden, zoals kroketten, patat en pannenkoeken. Dat de Nederlandse keuken karig is, wist ik al wel, maar ik ontdekte pas hoe belangrijk iets simpels als brood is, nadat ik al aan mijn master was begonnen.

Nederlanders eten brood bij alles wat ze doen en op ieder tijdstip. Ik zag zelfs studenten met ladingen brood in de collegezaal zitten. En zelfs studenten die hun boterhammen tijdens het college smeerden en opaten. Nederlanders doen een plakje kaas op een boterham en noemen het een sandwich. Ze eten dat vervolgens gerust als ontbijt, lunch of avondeten.

Iedere Nederlander heeft een broodtrommeltje

Iedere Nederlander is in bezit van een broodtrommeltje. Niet om warm eten in te doen natuurlijk, maar om hun boterhammen in te stoppen. Als ik hen vertel dat we in Turkije tussen de middag warm eten, zijn ze stomverbaasd. Ze denken dat warm eten alleen voor de avond is. Wat ik nog het meest vreemd vind, is de Nederlandse gewoonte om brood te beleggen met boter en strooisel dat volgens mij bedoeld is om taarten mee te decoreren. Ze hebben zelfs een naam voor dit beleg: hagelslag.
Nu ik zelf een druk programma heb, begrijp ik het nut van boterhammetjes. Ze zijn gemakkelijk en lekker snel te maken. Als ik geen tijd heb om te lunchen of niet op een maaltijd wil wachten, kan ik altijd en overal een boterhammetje eten. Belegde boterhammen zijn ook voor mij nu een belangrijk onderdeel van mijn dag, net als voor alle Nederlanders.

Meltem Meydankaş, masterstudent Biosystems Engineering, uit Turkije

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons! Beschrijf jouw ontmoeting met de Nederlandse cultuur en geef er kort commentaar bij, max 300 woorden. Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes  Resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.