Eiwitdrankje uit reststromen van de bierindustrie

Nieuw proces van Food and Biobased Research verwerkt bierbostel tot eiwitrijke voeding.
Bierbostel, foto: Shutterstock.

De Nederlandse bierindustrie produceert jaarlijks enorme hoeveelheden (0,5 miljoen ton) bierbostel, het restproduct van mout na het brouwen. De bostel bevat 30 procent eiwitten. Dit restproduct wordt nu nog vooral verwerkt tot laagwaardig veevoer. Dankzij een nieuw proces van Wageningen Food and Biobased Research kan de eiwitfractie worden gebruikt als voedsel, waardoor de eiwitten zeven keer zoveel opleveren.
Het nieuwe proces is ontwikkeld in een onderzoeksproject van bierbrouwer Heineken, veevoerfabrikant Duynie en WUR. Doel is om de waarde van de zijstromen van bierproductie op een duurzame manier te verbeteren.

Isoleren

De grootste opgave was om de eiwitten uit de bierbostel te isoleren, zeggen de WUR-onderzoekers Carl Safi en Wim Mulder. Een klein deel van het eiwit is oplosbaar in water en dus eenvoudig te isoleren, maar het grootste deel zit vastgeklonken aan niet-oplosbare vezelfracties zoals cellulose, lignine en hemicellulose. Daarom moeten de eiwitten gescheiden worden van de vezels. Ze hebben nu een methode ontwikkeld om de niet-oplosbare eiwitten in stukjes te knippen, zodat 90 procent ervan beschikbaar komt.

Zuiveren

In dat eiwitextract zitten echter ook andere voedingsbestanddelen als suikers en mineralen. Daarom moeten de eiwitten worden gezuiverd. Voor dat doel hebben Safi en Mulder een innovatief filtratieproces ontwikkeld, dat resulteert in een eiwitzuiverheid van 90 procent. Nadeel van dit proces is dat de opbrengst daalt tot 25 procent. Ze zoeken nu naar verbeteringen van het zuiveringsproces, zodat de opbrengst stijgt naar zo’n 80 procent.

Opschalen

Terwijl Food and Biobased Research het procedé op laboratoriumschaal verfijnt en tests uitvoert in Wageningen, schaalt Duynie het proces op tot industriële schaal waarbij duizenden kilo’s bierbostel per uur worden omgezet in voedingseiwitten. Duynie wil er een eiwitrijk drankje mee maken, maar ‘je kunt de eiwitten ook gebruiken voor de productie van vleesvervangers of vegan kaas’, zegt Safi.

Het onderzoek duurt drie jaar en kost een miljoen euro. Het wordt gefinancierd door de topsector Agrifood en de deelnemende bedrijven.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.