Verzuim bij WUR ‘t hoogst

WUR heeft het hoogste ziekteverzuim van alle universiteiten in Nederland. In vijf jaar steeg het verzuim met de helft.
Foto: Shutterstock

Wageningen Universiteit & Research kampt al sinds 2015 met stijgend ziekteverzuim. De stijging vindt met name bij de universiteit plaats, maar ook Wageningen Research deelt mee in de malaise. In vijf jaar tijd is het verzuim bij de universiteit gestegen van 2,6 procent naar 4,5 procent het afgelopen jaar. Dat is 75 procent. Bij Research (3,7 naar 4,7 procent) was die stijging iets meer dan een kwart.

Werkdruk

Met die cijfers spant WUR onder de universiteiten de kroon, blijkt uit het Rathenau-rapport Wetenschap in Balans. Het fenomeen heeft intern al langer de aandacht, zegt Micheline Horstman, adviseur Vitaliteit en Gezondheid bij HR. Zij noemt de cijfers zorgelijk. Werkdruk en overwerk zijn belangrijke oorzaken. Uit de Rathenau-studie blijkt dat onderzoekers gemiddeld een kwart van hun aanstelling overwerken.

In 2017 werd al een WUR-plan ontwikkeld om die werkdruk aan te pakken. Leerstoelgroepen kregen bijvoorbeeld meer armslag om docenten aan te trekken. Via het programma vital@work kunnen medewerkers tal van cursussen doen die gericht zijn op het verminderen van de werkdruk of beter met die druk om te gaan. Na de zomer start een nieuwe cursusronde.

Bel

Om beter de vinger aan de pols te houden wordt verzuim maandelijks gemonitord en is er intensief overleg tussen de betrokken instanties. Vroegtijdig problemen signaleren kan volgens Horstman uitval voorkomen. ‘Vóór 2019 was een derde van de collega’s die bij bedrijfsmaatschappelijk werk aanklopte op dat moment al ziek’, zegt Horstman. ‘Na 2019 is dat gedaald tot een kwart. Mensen trekken eerder aan de bel.’

Als je thuis werkt en je voelt je niet zo lekker, ben je niet automatisch arbeidsongeschikt

Micheline Horstman, adviseur Vitaliteit en Gezondheid

Het ziekteverzuim verschilt overigens sterk met de leeftijd. Oudere (>55 jaar) werknemers zijn het vaakst ziek (5,8 procent), jongere (<25 jaar) het minst (1,8 procent) vaak. De gemiddelde duur van verzuim is 18 dagen. Jaarlijks is de helft van de werknemers nooit ziek. Het verzuim bij WUR ligt nog wel onder dat van het voortgezet onderwijs dat ruim een procent hoger ligt.  

Corona

Overigens is door het thuiswerken in coronatijd alles anders geworden. De crisis zorgde na een aanvankelijke piek in verzuim voor een dalende trend. En die trend duurt voort. Horstman denkt dat de ruime verlofregeling van WUR daar debet aan is. Ze speculeert op nog een effect: ‘Als je thuis werkt en je voelt je niet zo lekker, ben je niet automatisch arbeidsongeschikt. Je meldt je minder snel ziek, of haalt het werk op andere momenten in.’

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.