Coronapatiënten ruiken niet meer goed

Het merendeel van covid 19-patienten heeft te maken met reuk- en smaakverlies, zegt voedingsonderzoeker Sanne Boesveldt.
Sanne Boesveldt

Boesveldt, werkzaam bij Humane Voeding en Gezondheid van de universiteit, maakt deel uit van het Global Consortium for Chemosensory Research, die onderzoek doet naar het reuk- en smaakvermogen van coronapatiënten. Wereldwijd hebben al zo’n 40.000 coronapatiënten, waaronder vijfduizend uit Nederland, een vragenlijst ingevuld over hun smaak- en reukvermogen. Daaruit blijkt dat veruit de meeste patiënten niet meer goed kunnen ruiken. Een plotseling reukverlies is zelfs de beste indicatie dat mensen covid-19 onder de leden hebben, aldus Boesveldt.

Receptoren

‘De symptomen zijn anders dan bij een verkoudheid of griep, die worden veroorzaakt door andere virussen’, zegt Boesveldt. ‘Bij verkoudheid wordt de reuk en smaak aangetast door een verstopte neus. Hoe covid-19 onze reukermogen aantast, weten we nog niet. We vermoeden dat het virus hecht aan receptoren in onze neus die rondom cellen zitten die zorgen voor ons reukvermogen. Daardoor functioneren deze reukcellen niet.’

E-mails

Boesveldt krijgt dagelijks e-mails van coronapatienten die niet meer goed kunnen ruiken. Ze ruiken vaak al maanden niets meer en maken zich grote zorgen. ‘Anders dan bij verkoudheid is het niet in een paar weken over’, zegt Boesveldt. ‘Uiteindelijk krijgen coronapatiënten hun reuk terug, blijkt uit onze gegevens, al geldt dat wellicht niet voor iedereen.’

Boesveldt werkt in Nederland samen met haar Wageningse collega Garmt Dijksterhuis, onderzoekers uit Utrecht en Maastricht, ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en patiëntenverenigingen. Ze heeft een weblog geschreven over dit onderwerp op de website van WUR.

Onderzoek

Ze adviseert mensen met plotseling reukverlies om snel een test te doen, om verspreiding van covid-19 te voorkomen. Ook roept ze mensen met klachten op om deel te nemen aan haar onderzoek.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.