WUR-student als eerste VN-jongeren-vertegenwoordiger biodiversiteit?

Mohseni is in de reis om de eerste VN-jongeren-vertegenwoordiger biodiversiteit te worden.
Sara Mohseni. Foto: Sara Mohseni

Sara Mohseni (20), bacherstudent Bos- en Natuurbeheer is in de race om de eerste VN jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel worden.

‘Het is de eerste keer dat er een jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel komt,’ vertelt Mohseni. ‘Er zijn voldoende mensen met veel kennis, maar de brug van wetenschap naar politiek is niet sterk genoeg. Toen iemand mij op deze functie wees, dacht ik: hier moet ik voor gaan. Dit is een uitgelezen kans om jongeren te vertegenwoordigen. Het gaat om onze toekomst.’

VN jongerenvertegenwoordigers gaan langs scholen en universiteiten om met jongeren te praten. Vervolgens vertegenwoordigen ze de stem van die jongeren op internationale conferenties en congressen. In de categorie biodiversiteit en voedsel neemt Mohseni het op tegen Eva Koffeman, masterstudent Communicatie aan de UvA.

Vleesbelasting omhoog, vliegen duurder

‘Ik heb drie standpunten,’ vertelt Mohseni. ‘Eén: supermarkten verplichten papieren zakjes voor groente en fruit aan te bieden. Twee: de belasting op vlees verhogen van 9 procent naar 21 procent. Drie: een internationale minimumprijs instellen voor vliegreizen. Luxemburg heeft dit al ingevoerd, met daarbij ook nog een minimumafstand waarbij je het vliegtuig mag pakken.’

Hoe hoopt Mohseni haar standpunten te bereiken? ‘Als jongerenvertegenwoordiger ben je al maanden voordat de grote conferenties beginnen in gesprek met de mensen die de beslissingen nemen. Als je er tijdens die conferenties pas bent, is het eigenlijk al te laat. Met deze functie heb je dus daadwerkelijk inspraak, zowel op nationaal als internationaal niveau.’

Stemmen

Eerst maar eens verkozen worden. Mohseni: ‘Iedereen tot dertig jaar oud kan stemmen tot maandagavond 22 juni, mits ze een Nederlands telefoonnummer hebben.’ De winnaar wordt die avond bekendgemaakt tijdens de finale in Naturalis.

Stemmen op Sara Mohseni kan hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.