Insectensterfte wereldwijd zorgelijk

De insectensterfte in de wereld is minder apocalyptisch dan gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Maar toch zorgelijk, vindt hoogleraar David Kleijn.
Foto: Shutterstock

Uit een Duits/Nederlandse studie (Hallman et al.) uit 2018 bleek dat in 27 jaar tijd 75 procent van de insecten was verdwenen. De studie leidde wereldwijd tot ophef. Een recente studie komt uit op een 3 tot 6 keer lagere sterfte van landinsecten. Met de waterinsecten gaat het zelfs beter dan voorheen. Eerste auteur is Roel van Klink, alumnus en oud-student van Kleijn.

Hebben de resultaten je verbaasd?
‘Nee, niet echt. De Hallman-studie is gedaan hier net over de grens, in éėn van de meest intensief beheerde en aangeharkte gebieden van de wereld. Voor de biodiversiteit pakt dat intensieve landgebruik negatief uit. De nieuwe studie gaat over de wereldwijde ontwikkeling van de insectenstand.’

De trend over de hele linie is negatief. Maar de verschillen zijn groot, ook binnen Europa. Duitsland komt er slecht uit. Is die spreiding verrassend?
‘Nee. Deze nieuwe studie gooit alle studies naar insecten op één hoop. Daardoor ontstaat veel ruis. Het eindresultaat hangt sterk af van de soorten insecten waar de individuele studies zich op hebben gericht. Ik vermoed dat niet alleen de plek in de wereld, maar ook de onderzochte soortengroep een grote rol speelt. Sommige groepen nemen af, andere nemen toe.’

 1 procent afname per jaar! In 20-30 jaar ben je dan een kwart van alle insecten kwijt. Eén op de vier beestjes foetsie 

David Kleijn, hoogleraar Plantenecologie en Natuurbeheer

Heeft zo’n studie dan nut?
Zeker wel. Alles bij elkaar genomen, zie je dat wereldwijd de boel achteruit gaat. Dat is behoorlijk schokkend.’

De trend blijkt minder negatief rond landbouwgebieden. Is dat verklaarbaar?
‘Eén van de mogelijke verklaringen is dat de biodiversiteit op en om landbouwgebieden altijd al laag is. De afname kan dan niet heel groot meer zijn. Het kan ook met de manier van meten en de gebruikte vallen te maken hebben.’

Voormalig WUR-bestuursvoorzitter en nu boerenambassadeur Aalt Dijkhuizen twitterde triomfantelijk: zie je wel, het is niet de landbouw! Heeft hij een punt?
‘Nee. De studie van Hallman is voor de Nederlandse situatie veel representatiever dan dit nieuwe wereldwijde onderzoek. En dan nog: 1 procent afname per jaar! In 20-30 jaar ben je dan een kwart van alle insecten kwijt. Eén op de vier beestjes foetsie. Uit heel veel studies blijkt dat de intensieve landbouw daar een rol in speelt.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.