Volksgezondheid = diergezondheid

Toen ik nog diergeneeskunde studeerde, werd er volop ingezet op het zogenoemde OneHealth.
Guido Camps Tekst: Guido Camps

‘One Health’ is de interdisciplinaire samenwerking om de gezondheid van mensen, dieren en milieu te verbeteren. Tijdens mijn studie bleef het enigszins theoretisch en bleven de werelden van de dierenartsen en de humane geneeskunde zeer gescheiden.

Maar COVID-19 heeft laten zien hoezeer wij verbonden zijn met de dieren en de manier waarop we met hen omgaan. Dit virus kwam vanuit dieren naar ons toe en ook van toekomstige pandemieën wordt verwacht dat het om zoönosen (een ziekte die van dier op mens kan overspringen) zal gaan.

Het theoretische concept OneHealth kreeg de afgelopen weken een zeer praktische invulling: dierenartsen bespraken hoe zij hun mondkapjes zo snel mogelijk voor de humane zorg beschikbaar konden stellen en hoeveel beademingsapparaten in noodgevallen naar de IC’s zouden kunnen worden gebracht. Wageningen Bioveterinary Research en Royal GD, normaal gesproken labs voor dierziekten, pasten hun labs aan om razendsnel de Nederlandse COVID-19 testcapaciteit op te schalen.  

De relevantie van een integrale aanpak van diergezondheid en volksgezondheid werd dit weekend nogmaals onderstreept. Na huiskatten en tijgers werd besmetting vastgesteld bij nertsen in een Brabants bedrijf. Deze epidemie kan dus niet bestreden worden zonder naar mens en dier te kijken. OneHealth wordt de nieuwe standaard in hoe we omgaan met onze gezondheid en omgeving, met een belangrijke plek daarin voor de WUR.

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.