Coverprijs 2019 voor Luna K.C.

De Nepalese Luna K.C. heeft de Resource Coverprijs 2019 gewonnen.

De Nepalese Luna K.C. heeft de Resource Coverprijs 2019 gewonnen. Het omslag van haar proefschrift trok een kwart van de online uitgebrachte stemmen.

De winnares reageert (per mail) opgetogen vanuit Canada. ‘Dit is een geweldige manier om 2020 te beginnen.’ Luna K.C. werkt in British Columbia als onderzoeker aan het Canadian Research Institute for the Advancement of Women. Zij promoveerde een jaar geleden bij professor Thea Hilhorst (Humanitaire Hulp en Wederopbouw), die inmiddels is verkast naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam, en dagekijks begeleider Gemma van der Haar.

Aardbeving

K.C. onderzocht de situatie van vrouwen tijdens de maoïstische oorlog in Nepal en de nasleep van de aardbeving in 2015. De veranderende rollen van vrouwen in die periode is op de cover verbeeld in een sterk contrast. Dood en verderf op de linkerhelft van het plaatje, en hoop op een duurzame toekomst rechts. Maar de oorlogsperiode was niet helemaal duister, zegt K.C.

‘Smalle streepjes licht proberen door de donkere lucht te breken’, legt ze uit. ‘Die staan voor de toenemende mondigheid van vrouwen, doordat ze tijdens de oorlog en na de ramp nieuwe rollen op zich nemen en meer vrijheden verwerven.’ K.C.’s zuster Rara ontwierp de cover, daarbij geholpen door een professioneel kunstenaar.

afbeelding_proefschrift 2019.klein.jpg

In totaal brachten 1702 mensen hun stem online uit. Dat is aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Door technische omvolkomenheden was stemmen van binnen het WUR-systeem lastig. Van die stemmen ging 26 procent naar de winnende cover. Goede tweede werd Jorrit Hegge met 17 procent voor de cover over de Argonaut-eiwitten. Derde met 13 procent van de stemmen werd Luz Verastegui met de cover met het ijsje.   

Social media

Luna K.C. schakelde volop de social media in om haar achterban te mobiliseren. ‘En ik heb veel persoonlijke berichten gestuurd naar mensen die niet actief zijn op social media. Mijn vader, zus en zwager hebben via hun social media actief meegeholpen om stemmen te ronselen.’  

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.