Onderzoekers maken app voor persoonlijk voedingsadvies

Onderzoeker Lydia Afman en haar team hebben 1.2 miljoen euro tot hun beschikking om een app te ontwikkelen die mensen een persoonlijk voedingsadvies geeft. Het project is een project van “Digital Twins”, een van de drie grote investeringsthema’s van WUR.
Foto: Shutterstock

Onderzoeker Lydia Afman en haar team hebben 1.2 miljoen euro tot hun beschikking om een app te ontwikkelen die mensen een persoonlijk voedingsadvies geeft. Het project is een project van “Digital Twins”, een van de drie grote investeringsthema’s van WUR.

Het idee van Digital Twins is om computermodellen te maken van objecten of processen die real-time worden geüpdate met nieuwe gegevens uit de echte wereld. WUR stelt per project bijna 1.2 miljoen euro beschikbaar. Dit is deel 2 van een serie; later volgt een update over het derde vlaggenschip-project: de digitale boerderij.

‘We weten dat bloedsuiker en het gehalte aan vetten in het bloed direct na de maaltijd, iets zeggen over het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten’, vertelt Afman. Zij en haar team willen een app ontwikkelen die niet alleen rekening houdt met de individuele bloedsuikerspiegel en vetgehaltes na de maaltijd, maar ook met allerlei andere factoren zoals iemands gedrag (bijvoorbeeld of iemand een ochtend-of avondmens is) of persoonlijke voorkeur (zoals vegetariër). Op basis van al die gegevens geeft de app een persoonlijk voedingsadvies dat mensen helpt de keuze te maken die voor hen het gezondst is. Afman: ‘Omdat rekening wordt gehouden met persoonlijke voorkeur, is de kans groter dat iemand zich ook daadwerkelijk aan de adviezen houdt.’

Voordat het zover is, moeten de wetenschappers eerst uitzoeken welke factoren bepalen hoe mensen reageren op vetten in de maaltijd. ‘Of je man of vrouw bent, je leeftijd, of je net hebt gesport of niet, dat heeft allemaal invloed’, vertelt Afman. De onderzoekers hebben al gegevens van bijna 500 mensen met overgewicht. In de volgende stap willen ze kijken of ze daarmee voorspellingen kunnen doen in de praktijk. Als dat werkt dan kunnen die gegevens worden gebruikt als uitgangspunt voor de app. ‘We willen uiteindelijk toe naar een app die een digitale tweeling is van de persoon die het gebruikt. Op basis van de individuele gegevens kan de app voorspellen hoe het vetgehalte in het bloed van deze persoon zal stijgen na een maaltijd en daar de voedings-adviezen op afstemmen.’

Omdat de app steeds meer gegevens verzamelt en terugkoppeling krijgt, door de voorspellingen te vergelijken met de daadwerkelijke bloedwaarden van vetten, worden de voorspellingen steeds secuurder. De onderzoekers zijn nog aan het uitzoeken hoe consumenten willen dat zo’n app eruit komt te zien en aan welke eisen de app moet voldoen, bijvoorbeeld met het oog op privacy van persoonsgegevens.     

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.