12,5 miljoen dollar voor ontwikkeling vaccin tegen Rift Valley koorts

Wageningen Bioveterinary Research gaat een vaccin ontwikkelen tegen het Rift Valley virus.
Photo: Shutterstock

Wageningen Bioveterinary Research gaat met Europese partners een vaccin ontwikkelen tegen het Rift Valley virus. Dit virus, dat wordt overgedragen door muggen, rukt op uit Afrika en is gevaarlijk voor runderen en de mens.

Het Wageningse instituut in Lelystad krijgt 12,5 miljoen euro van de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Dat is een verbond van publieke, private, filantropische en civiele organisaties dat zich richt op het ontwikkelen van vaccins om toekomstige epidemieën te voorkomen. Onder leiding van viroloog Jeroen Kortekaas van WUR gaan de onderzoekers een vaccin produceren en de effectiviteit en veiligheid van het vaccin voor de mens testen.

Virus

Het Rift Valley fever virus zorgt op dit moment voor sterfte onder landbouwhuisdieren in Afrikaanse landen, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de mens. Hoewel het virus vooral mensen infecteert door contact met bloed of organen van geïnfecteerde dieren, kunnen mensen ook geïnfecteerd raken door de beet van een besmette mug. Rift Valley fever is fataal voor ongeveer één op de honderd geïnfecteerde mensen. Het virus staat in de top-10 van ziekteverwekkers waarvoor volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dringend vaccins moeten worden ontwikkeld. Het virus circuleert inmiddels ook op het Arabisch schiereiland en vormt een risico voor Europa.

Vaccin

Onderzoek bij Wageningen Bioveterinary Research heeft eerder aangetoond dat Nederlandse muggen het virus kunnen overbrengen. Het instituut ontwikkelde ook een levend-verzwakt vaccin voor dieren dat veiligheid en effectiviteit optimaal combineert. In de nieuwe samenwerking met CEPI gaat projectleider Jeroen Kortekaas nu de toepasbaarheid en veiligheid van een vergelijkbaar vaccin voor mensen onderzoeken.

BunyaVax

Wageningen Bioveterinary Research zal een preklinisch onderzoek uitvoeren naar de veiligheid en effectiviteit van het RVFV-4s vaccin. Het bedrijf BunyaVax BV, een spin-off van het WUR-instituut, zal de technologie leveren en het projectmanagement uitvoeren. De Duitse partner IDT Biologika GmbH gaat het vaccin produceren en de Universiteit van Gent zal de klinische studies uitwerken.

Financiering

Het CEPI krijgt bij de investering in het vaccin steun van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Het CEPI heeft verder meerjarige financiering ontvangen van Noorwegen, Duitsland, Japan, Canada, Australië, de Bill & Melinda Gates Foundation en de Britse liefdadigheidsorganisatie Wellcome. Sinds de start in 2017 heeft CEPI al 380 miljoen dollar in vaccins tegen dodelijke virussen geïnvesteerd.

Financing

CEPI receives support from the EU’s Horizon 2020 research and innovation programme in its investment for the vaccine. CEPI also received multi-year funding from Norway, Germany, Japan, Canada, Australia, the Bill & Melinda Gates Foundation and the British charity organisation Wellcome. Since its launch in 2017, CEPI has already invested 380 million dollars in vaccines against deadly viruses.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.