WUR onderzoekt ontwikkeling insectenteelt voor veevoer

NWO steekt 4 miljoen euro in een groot, door WUR getrokken onderzoek naar verdere ontwikkeling van insectenteelt voor veevoer in Nederland. Vier Wageningse kenniseenheden dragen bij aan dit project.
Foto: Shutterstock

Het onderzoek richt zich op productie en welzijn van insecten, maar ook op gezondheid en welzijn van pluimvee dat insecten eet. Verder komt de ketenontwikkeling en economische robuustheid van de insectensector aan bod. Het project levert dan ook niet alleen kennis, maar ook aanbevelingen voor investeerders, wetgevers, supermarkten en onderwijsinstellingen. De onderzoekers werken samen met drie bedrijven uit de prille insectensector, waaronder Protix, dat zwarte soldatenvliegen kweekt als vee- en visvoer.

Ethici
Het bijzondere van dit project is dat er Wageningse entomologen, economen, ethici, consumentenwetenschappers, voedselveiligheidsexperts en dierwetenschappers bij betrokken zijn. Samen met immunologen, microbiologen, entomologen en ecologen van de Rijksuniversiteit Groningen, HAS Den Bosch, insectenbedrijven en overheidsinstanties gaan zij de verdere ontwikkeling van insecten als veevoer onderzoeken en vormgeven.

Grensverleggend
Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit de Nationale Wetenschapsagenda. Voor het eerst verdeelt NWO geld vanuit deze wetenschapsagenda, die dit jaar 70 miljoen euro beschikbaar heeft voor grensverleggend onderzoek. NWO ontving 360 voorstellen, waarvan er uiteindelijk 17 zijn toegekend. Het goedgekeurde Wageningse insectenproject, onder leiding van entomologiehoogleraar Marcel Dicke, ontvangt 4 miljoen euro.

Eiwittransitie
Insecten zijn een hoogwaardige bron van eiwitten met een kleine ecologische voetafdruk en passen dus goed in de eiwittransitie en circulaire landbouw, aldus Dicke. Insecten zijn uitstekende vervangers van vismeel (raakt op door overbevissing) en sojameel (is uitstekend voedsel voor mensen) in veevoer. Het onderzoek richt zich op een integrale ketenaanpak vanaf de productie van insecten tot aan keuzes van consumenten. Het programma wil kennis aanleveren voor de zich snel ontwikkelende insectensector, maar ook aanbevelingen doen aan maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van insectenteelt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.