Ontwikkelingsprijs voor Wagenings project in Ethiopië

Het Wageningse project ‘Innovation Mapping for Food Security’ (IM4FS) heeft de Olam Prize gewonnen van de Franse Agropolis Foundation.
Foto: Shutterstock

Het project introduceert ‘best practices’ bij boeren in marginale gebieden in Ethiopië.

Het project kijkt niet alleen welke gewassen het beste kunnen groeien in een bepaald gebied, maar ook naar klimaatrisico’s, afzetmarkten en boerenkredieten. Met behulp van onderzoeksgegevens en IT ontwikkelt het ‘best fit’ combinaties van gewassen, bodems en bijpassende technologie voor boeren in marginale gebieden in Ethiopië. Dit project borduurt voort op het Wageningse project Cascape, dat ‘best fits’ ontwikkelde voor boeren in de vruchtbare Rift Valley in Ethiopië.

Simulatie

IM4FS heeft al een simulatieprogramma ontwikkeld waarmee boeren, regionale officials, voedselbedrijven en banken kunnen nagaan welke maatregelen de productie en inkomens verhogen. Verder zorgt het project dat tachtig voorbeelden van best practices van Cascape inmiddels worden gebruikt door regionale voorlichtingsdiensten in Ethiopië. Het plan is hiermee dit jaar 750 duizend kleine boeren te bereiken. De Wageningse onderzoekers ontwikkelen dit materiaal samen met Ethiopische onderzoekers en landbouwvoorlichters.

De betrokken Wageningse onderzoekers zijn Tomaso Ceccarelli, Remco Vonk, Herman Agricola en Eric Smaling van Wageningen Environmental Research en Herman Snel van het Wageningen Center for Development Innovation. Dat laatste instituut voert ook het Cascape-project uit.

Ruimtelijke ordening

‘Dit instrument is het begin van ruimtelijke ordening in Afrika’, licht projectleider Eric Smaling van IM4FS toe. ‘Veel planning in Afrika gaat ad-hoc of gaat ervan uit dat de boeren het zelf wel weten. Ik ben ervan overtuigd dat ruimtelijke ordening in combinatie met lokale wijsheid het beste resultaat geeft.’

De Olam Prize honoreert innovatief onderzoek dat de voedselzekerheid verbetert. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt in Frankrijk. De onderzoekers krijgen een cheque van 75.000 euro.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.