Driekwart van koraal rond Curaçao en Bonaire verdwenen

Het koraalrif rond Curaçao en Bonaire is in de afgelopen veertig jaar gedecimeerd. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Didier de Bakker.
Foto: Erik Meesters

Voor zijn promotieonderzoek bij Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer analyseerde De Bakker een veertigjarige fotoreeks van zestien stukken rif. Die kwadranten van drie bij drie meter werden in 1973 voor het eerst gefotografeerd en zijn vervolgens tot op de dag van vandaag vrijwel jaarlijks vastgelegd.

Cyanobacteriën

Uit De Bakkers analyse blijkt dat het koraal vergaand is verdrongen door turfalgen, macroalgen en cyanobacteriën. De belangrijkste oorzaak is vervuiling. De Bakker: ‘Vervuiling brengt voedingsstoffen in het water. Dat is goed nieuws voor algen en andere organismen, die snel kunnen groeien bij meer nutriënten. Maar koralen zijn op hun sterkst in arme omstandigheden. Vervuiling verzwakt dus hun concurrentiepositie.’

Lees het interview met Didier de Bakker op de website van Resource.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.