Beoordeel onderzoek op inhoud en impact

Wetenschapsgenootschap KNAW en wetenschapsfinanciers NWO en ZonMW onderstrepen opnieuw dat ze onderzoekers anders gaan beoordelen.
Foto Shutterstock

Er komt meer aandacht voor de kwaliteit en de impact van onderzoek, en minder voor citatiescores.

De drie organisaties ondertekenden donderdag de San Francisco Declaration on Research Assessment. Deze DORA-verklaring is een wereldwijd initiatief om bij de beoordeling van onderzoek meer te letten op de intrinsieke kwaliteit ervan en minder te laten meewegen hoe vaak onderzoekers geciteerd zijn en hoeveel publicaties ze op hun naam hebben. De verklaring is in 2012 gepubliceerd en al door meer dan 1.200 organisaties en bijna 14 duizend onderzoekers onderschreven.

Het ondertekenen van de DORA-verklaring past binnen het voornemen in Nederland om onderzoekers anders te waarderen en beoordelen. Wetenschapsfinanciers NWO en ZonMW kondigen aan dat ze scherper gaan formuleren welke criteria gebruikt worden voor het vaststellen van kwaliteit. De beoordelaars van onderzoeksvoorstellen krijgen een training over de nieuwe werkwijze.

Indieners moeten voortaan ‘verhalend aangeven’ wat hun onderzoek bijdraagt aan wetenschap en samenleving. Er komt minder ruimte voor het opsommen van eerdere publicaties. Onderzoekers krijgen bij de beoordeling extra erkenning en waardering als zij in open access publiceren en hun onderzoeksdata delen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.