Pitabroodje met oesterzwamshoarma: binnenkort in de campusrestaurants

Student Pleun van Iersel (21) heeft WUR's vegetarische kookwedstrijd, een spin-off van de Week Zonder Vlees, gewonnen met haar oesterzwamshoarma.
Deelnemers van de kookwedstrijd, met winnares Pleun van Iersel in het midden. Foto Hans Berendsen

Het winnende gerecht is binnenkort te proeven in de campus-restaurants.

Tijdens de Week Zonder Vlees konden studenten en medewerkers hun favoriete vegetarische recepten insturen. Daaruit heeft het Facilitair Bedrijf (FB) samen met de vier WUR-cateraars – samen verantwoordelijk voor de organisatie van de kookwedstrijd – vijf finalisten gekozen. Die namen het op donderdag 11 april tegen elkaar op in een soort ‘Great WUR Bake-Off’.

‘Simpel doch heerlijk’

Tijdens de finale, waar deelnemers hun favoriete vegetarische gerechten klaarmaakten en lieten proeven door de jury, werd de oesterzwamshoarma van Pleun van Iersel als winnaar gekozen, omdat het een ‘simpel gerecht’ was dat ‘toch heerlijk smaakt’. Andere deelnemers maakten Taiwanese rijstdumplings, geroerbakte paddenstoelen, pompoencurry en Indonesische gebakken rijst met gefrituurde groenten.

Van mij mag het aanbod van vegetarische en veganistische gerechten in de WUR restaurants wel wat uitgebreider.

Luc Roefs, student Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Luc Roefs (25), student Bedrijfs- en Consumentwetenschappen maakte de pompoencurry. Hij is blij met het initiatief. ‘Ik ben vegetariër en van mij mag het aanbod van vegetarische en veganistische gerechten in de WUR restaurants uitgebreider. Als WUR koploper wil zijn op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, zijn daarin nog stappen te maken. Iets meer plantaardige opties. Tegelijk moet je het ook niet opdringen: keuzevrijheid is ook belangrijk.’

Students cooking

Student Bioinformatica Sausan Nafisah (29) maakte Indonesische gebakken rijst. ‘Normaal gesproken is dat met ei en kip. Die heb ik nu vervangen door bloemkool in bierbeslag en gefrituurde groenten. Ik ben geen vegetariër, maar ik hou erg van koken, daarom deed ik mee aan deze wedstrijd. Als je goed kookt, maak je mensen blij, en dat maakt mij weer blij.’

Ik ben geen vegetariër, maar ik hou erg van koken. Als je goed kookt, maak je mensen blij, en dat maakt mij weer blij.

Sausan Nafisah, student Bioinformatica

Oesterzwamstructuur

Van Iersel studeert Food Technology en Voeding & Gezondheid. ‘Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vond de Taiwanese rijstdumplings het meest speciale gerecht. Het geheim van mijn oesterzwamshoarma is dat de oesterzwam al de juiste structuur heeft. Voeg er paprika, ui en shoarmakruiden aan toe, en je bent er.’

Inge Buitink van het FB is blij met de eerste editie van de kookwedstrijd. ‘Er waren veel enthousiaste inzendingen, waaruit we een mooie internationale en diverse selectie hebben gemaakt voor de finale. Er is dus absoluut animo voor dit soort wedstrijden. Samen met de cateraars hebben we afgesproken dat we dit volgend jaar weer gaan organiseren, want voor zowel het FB als de cateraars is zo’n wedstrijd een leuke manier om met studenten en medewerkers in contact te komen en elkaar te inspireren met vleesloze gerechten.’

De oesterzwamshoarma is binnenkort te proeven bij de cateraars op de campus. Benieuwd naar de andere gerechten? Alle vijf de finale-recepten zijn binnenkort te raadplegen in een digitaal WUR-kookboek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.