All electic kas doet het zonder gas

Op het terrrein van WUR in Bleiswijk wordt de laatste hand gelegd aan een All Electric kas.
all electric kas Foto Annet Scholten

Op het terrrein van WUR in Bleiswijk wordt de laatste hand gelegd aan een All Electric kas. De demo-kas is de duurzaamste die er op dit moment is.

De kas is gebouwd in opdracht van het ministerie van LNV. De All Electric moet laten zien dat tuinbouw onder glas ook kan zonder gebruik van fossiele brandstoffen, maar met behulp van een elektrische warmtepomp. De All Electric gebruikt, zoals de naam al zegt, geen gas meer als energiebron om warmte op te wekken. De kas is een proefproject in het kader van het Klimaatakkoord.  

Nul-emissie

WUR coordineert de pilots die plaatsvinden in de sector Landbouw en Landgebruik. De pilots moeten de sector tonen hoe de uitstoot van CO2 kan worden teruggedrongen. De All Electric kas doet dat door zo min mogelijk energie te gebruiken en geen gas te gebruiken. De kas is bovendien volledig gesloten en heeft daardoor een nul-emissie wat betreft nutrienten en gewasbeschermingsmiddelen.

Aardbeien

In de All Electric worden aardbeien, gerbera, fresia en potanthurium gekweekt, gewassen die model staan voor een groep planten die in het middensegment vallen wat energiegebruik betreft. Resource besteedt in het jongste nummer aandacht aan de ‘Kas zonder gas’. Het is het laatste deel van een serie van vier verhalen over klimaatpilots die WUR uitvoert en coördineert voor LNV.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.