WUR doet mee aan Week Zonder Vlees

Wageningen University & Research doet van 11 tot en met 17 maart mee aan de Nationale Week Zonder Vlees.
Foto: Shutterstock

Tijdens deze week zullen er onder meer extra veel vegetarische gerechten op de kaart staan van de WUR-restaurants. Verstokte vleeseters, geen zorgen: er zijn ook gewoon vleesgerechten verkrijgbaar.

In de Week Zonder Vlees worden WUR-medewerkers en studenten uitgenodigd om hun stukje vlees te laten staan en kennis te maken met vegetarische alternatieven. Ook is de week aanleiding om de kennis van de universiteit over de relatie tussen vleesconsumptie en een gezond en duurzaam voedingspatroon te bundelen en te delen op wur.nl, vertelt Inge Buitink, communicatieadviseur van het Facilitair Bedrijf. ‘We dragen hiermee bij aan meer bewustwording en kennis rondom het thema vlees.’

Chapati

Masterstudent Nutrition and Health Tele Boit is al ruim twee jaar vegetariër. Ze vindt de Week Zonder Vlees een goed initiatief. ‘Plantaardig eten is gezond en bevordert duurzaamheid’, aldus Boit. Ze gaat in de Student Cooking Corner in Forum een typisch Keniaans gerecht verkopen: Chapati. ‘Dat is een flatbread (soort dürüm of wrap, red.) van tarwebloem met een bonenstoof in kokossaus. Ik maak dit om mensen kennis te laten maken met de rijke Keniaanse cultuur.’

Het is de eerste keer dat Boit meedoet aan Student Cooking, een concept waarbij studenten zelf ingrediënten kopen, gerechten bereiden en die vervolgens in het restaurant van Forum mogen verkopen. Voor Boit is het geen uitdaging om voor grote groepen te koken. ‘In de Afrikaanse cultuur wordt koken voor de hele familie en aanhang gezien als een manier om herinneringen te maken en verbinding te zoeken met elkaar, dus ik ben wel gewend om te koken voor veel mensen.’ De Chapati is woensdag tijdens de lunchpauze te proberen in Forum.

Hippe Vegetariër 

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek ‘De Hippe Vegetariër’. Verschillende supermarkten en bedrijven in de voedingssector doen mee. Volgens de website van de actieweek bespaar je als volwassene 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees als je een week lang geen vlees consumeert. Met ruim 42.300 deelnemers (tussenstand op moment van schrijven) wordt er dus bijna 5,5 miljoen liter water, ruim 3,2 miljoen autokilometers en meer dan 32.500 kilo dierenvlees bespaard.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.