Frankema wint Ammodo Award

Historicus Ewout Frankema heeft de Ammodo Science Award gewonnen. Hij is de eerste Wageninger die de nog tamelijk nieuwe prijs (300.000 euro) wint.
Foto: Ivar Pel

De Ammodo Science Award zag in 2015 het licht en wordt om de twee jaar uitgereikt. De prijs is een initiatief van de Stichting Ammodo, die kunst en wetenschap stimuleert. De prijs wordt uitgereikt aan excellente en internationaal erkende toppers die zich halverwege hun carrière bevinden. Frankema is leerstoelhouder Agrarische- en Milieugeschiedenis.

Kloof
Frankema krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de historische wortels van de wereldwijde kloof tussen rijk en arm. Deze kloof is de laatste paar eeuwen enorm toegenomen. Frankema combineert in zijn onderzoek de ecologische en geografische omstandigheden waarbinnen agrarische samenlevingen zich ontwikkelen met de door mensen vormgegeven economische, politieke en sociale verhoudingen.

Ewout Frankema kwam in 2012 van Utrecht naar Wageningen. Hij had op dat moment net een NWO Vidi-beurs van 800.000 euro in de wacht gesleept voor onderzoek naar de verdeling van welvaart en armoede in Afrika. Frankema is lid van de Jonge Akademie, de ‘jeugdafdeling’ van de KNAW. De drie ton die hij nu krijgt moet worden besteed aan het uitbouwen van zijn onderzoek. 

Winnaars
De andere zeven Ammodo-winnaars zijn Nadine Akkerman (Universiteit Leiden, vroegmoderne Engelse literatuur), Lenneke Alink (Universiteit Leiden, gezinspedagogiek), Teun Bouseman (Radboud Universiteit Nijmegen, tropische infectieziekten), Birte Forstmann (Universiteit van Amsterdam, cognitieve neurowetenschappen), Toby Kiers (Vrije Universiteit Amsterdam, evolutionaire biologie) en Jacco van Rheenen (Universiteit Utrecht, intravitale microscopie).

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.