Studentenhuisvester DUWO heeft plannen om het hospiteerbeleid aan te passen. Bewoners willen zelf blijven bepalen wie hun nieuwe huisgenoot wordt.
Vorige week liet studentenhuisvester DUWO weten dat het hospiteerbeleid op de schop gaat. Dat kan voor veel studentenhuizen gevolgen hebben. Met ruim 33 duizend kamers in onder meer Amsterdam, Delft, Leiden en Wageningen is DUWO een van de grootste studentenhuisvesters van Nederland. In Wageningen lijken de gevolgen van het nieuwe beleid overigens mee te vallen: DUWO beheert Campus Plaza, waarin alleen studio’s zijn gevestigd (en waarvoor dus niet gehospiteerd hoeft te worden). Ook is DUWO betrokken bij M20 aan de Marijkeweg, maar daar is Idealis verantwoordelijk voor het beheer en de verhuur.
DUWO vindt het systeem van hospiteren niet eerlijk: ‘Studenten zonder netwerk, met minder toegang tot informatie of zonder aansluiting bij bepaalde verenigingen, maken hierdoor aanzienlijk minder kans op een kamer.’
Keuzevrijheid
Een groepje studenten uit Leiden denkt er heel anders over en heeft een petitie gelanceerd, waar inmiddels ruim vijfduizend ondertekeningen onder staan. Ze vragen DUWO ‘af te zien van plannen die de autonomie en keuzevrijheid van bewoners beperken bij het selecteren van hun toekomstige huisgenoten’.
Maar de nieuwe koers (of eigenlijk alleen nog maar de aankondiging ervan) komt niet uit de lucht vallen. De huisvester heeft al eerder gezegd dat ze zich wil inzetten voor ‘een eerlijk thuis voor alle studenten’. En dus gaat vanaf 2026 het roer om. DUWO wil voortaan zelf een voorselectie maken. Bewoners moeten vervolgens uit de overgebleven kandidaten hun nieuwe huisgenoot kiezen. Dit moet voor ‘gelijke toegang en sociale cohesie’ zorgen.
Elders
Er zijn vaker discussies over hospiteren. In Utrecht heeft studentenhuisvester SSH het hospiteren afgeschaft voor nieuwe panden: daar geldt ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Ook dat leidde tot discussies, ook in Wageningen. Welke gevolgen zou een beleidsaanpassing bijvoorbeeld hebben voor verenigingshuizen in panden van studentenhuisvesters?
In een opiniestuk voor het Utrechtse universiteitsmedium DUB schreef een rechtenstudent enkele jaren geleden – die zelf wél meteen werd uitgekozen voor een kamer – dat hospiteren seksisme en discriminatie bevordert. Hij pleitte voor de volledige afschaffing van het hospiteersysteem.
HOP, Naomi Bergshoeff