Studenten willen meer huizen waarvoor gehospiteerd kan worden

Er moeten meer woonruimtes met hospiteerrecht komen, vinden Wageningse studenten.
Foto Herman van Ommen

Dat blijkt uit een enquête van een werkgroep die de woonwensen van Wageningse studenten inzichtelijk wil maken.

In die werkgroep zitten vertegenwoordigers van de Wageningse Kamer van Verenigingen, studentenraadspartij VeSte, gemeenteraadspartij Connect Wageningen en de huizencommissies van KSV Franciscus, WSV Ceres, SSR-W, WSR Argo en Nji-Sri. In totaal werd de enquête door 815 studenten ingevuld. Waarschijnlijk bijna allemaal Nederlandse studenten, want de enquête was Nederlandstalig.

Volgens de werkgroep is het bijna onmogelijk om nieuwe studentenhuizen te vormen en is er veel onduidelijkheid over de 5-procentsregel (in Wageningen mag maximaal 5 procent van de woningen in een straat een studentenhuis zijn). Van de respondenten zegt 23 procent ontevreden te zijn met de huidige woonsituatie. Van die groep zou 70 procent liever in een huis met hospiteerrecht wonen. 81 procent van de respondenten vindt dat hospiteerrecht positief bijdraagt aan een woonsituatie. 70 procent vindt bovendien dat Wageningen onvoldoende woonruimte heeft voor studenten. De werkgroep wil de uitkomsten van de enquête bespreken met de gemeente en Idealis.

Beauty contest

Idealis-directeur Bart van As vraagt zich af hoe volledig het beeld is dat uit de enquête naar voren komt: ‘Is dit voornamelijk ingevuld door leden van studentenverenigingen of ook door internationale studenten?’ Hij vervolgt: ‘Wij hebben bijna 6.000 kamers en appartementen, waarvan 3.162 kamers met gedeelde voorzieningen. Van die kamers met gedeelde voorzieningen wordt 52 procent via hospiteren aangeboden en 48 procent via inschrijfduur. Wij zien in onze eigen monitor ook dat hospiteren qua klanttevredenheid het hoogste scoort: het is prettig om je eigen huisgenoot uit te kiezen. Aan de andere kant is hospiteren ook een soort beauty contest. Als Idealis willen wij er voor iedereen zijn.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.