Symposium ‘Durf te delen’ over suïcidale gedachten

WSV Ceres wil de stilte rondom suïcidale gedachten doorbreken.
Een ander symposium in de Grote Kerk in Wageningen. Foto WKvV

Er zal onder meer aandacht zijn voor omgaan met het verlies van een dierbare aan zelfdoding. Ook de psychologie achter suïcide komt aan de orde. Het symposium is onderdeel van de welzijnsperiode, waarin verschillende Wageningse studentenverenigingen activiteiten rondom studentenwelzijn organiseren.

‘Eerder dit jaar zijn we in contact gekomen met stichting Door het Geluid’, vertelt Ceres-president Quirine Kerpen. ‘Die stichting richt zich volledig op het verbeteren van de mentale gezondheid van studenten. Zij gaven een indrukwekkende workshop over suïcide en hoe je die bespreekbaar maakt. Wij dachten: wat kunnen we hiermee in Wageningen? Er is al best veel aandacht voor mentaal welzijn, maar suïcide blijft een beladen onderwerp. Maar stel dat jij of iemand in je omgeving kampt met suïcidale gedachtes, hoe ga je er dan mee om? Met dit symposium hopen we dat bespreekbaar te maken en de stilte te doorbreken.’

Al vijftien jaar stijgt het aantal zelfdodingen onder jongeren en jongvolwassenen. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen, schreef de Volkskrant onlangs op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘Het is een groot probleem bij jongvolwassenen’, zegt Kerpen. ‘Niet iedereen worstelt ermee, maar bijna iedereen kent wel iemand direct of via via die hiermee worstelt.’

Omgaan met verlies

Een van de sprekers op het symposium is Ceres-lid Benjamin de Beaufort, die samen met zijn broer zal vertellen over het verlies van hun broer aan zelfdoding. Ook zijn er sprekers van 113 Zelfmoordpreventie en stichting Mind US, vertelt Kerpen.

Het symposium is volgende week woensdag 4 juni in de Grote Kerk in Wageningen en is toegankelijk voor heel Wageningen. Aanmelden kan hier.

Hulp nodig?
● Praat erover als je aan zelfmoord denkt. Bij 113-zelfmoordpreventie staat 24/7 iemand voor je klaar, via telefoonnummer 0800-0113 of de chat via 113.nl. Op die site vind je nog meer opties voor hulp. Je hoeft je identiteit niet bekend te maken als je dat niet wil.
● Maak je je zorgen over een (mede-) student of collega? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor iemand die aan zelfdoding denkt. Via 113-zelfmoordpreventie kun je daar hulp bij krijgen. Een overzicht van de opties vind je op www.113.nl/maak-je-je-zorgen-om-iemand. Direct bellen kan ook: 0800-0113.
● Ook bij WUR zijn er mensen die je kunnen helpen. Studenten vinden de opties door op wur.nl te zoeken op ‘studentenbegeleiding’; medewerkers kunnen ondersteuning krijgen via hun bedrijfsmaatschappelijk werker (op intranet staat een overzicht, klik op bemiddeling & hulp).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.