Proefschriften in ‘t kort

Bladluizenstrijd, wat wil het varken? en ziekmakend grachtenwater

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren.

Bladluizenstrijd

Bladluizen in kasteelten zijn vaak moeilijk chemisch te bestrijden. Mariska Beekman zocht uit hoe dat komt door de groene perzikluis in de paprikateelt te bestuderen. Het antwoord ligt voor de hand: de luizen ontwikkelen resistentie tegen gebruikte insecticiden. Biologische bestrijding met sluipwespen is een goed alternatief. Maar ook dat werkt niet altijd. Luizen hebben soms bacteriën aan boord die gif produceren dat de wespenlarven doodt. Bovendien zijn vaak meerdere luizenlijnen aanwezig, elk met hun eigen bacteriële wapen. Een ingewikkeld web van slaan en terugslaan.

Aphids out of Control.
Mariska Madelon Beekman. Promotoren Bart Pannebakker, Bas Zwaan en Marcel Dicke

Wat wil het varken?

Eiwitarm varkensvoer brengt minder stikstof in het milieu. Maar eiwit- en aminozuurarm voer doet varkens meer staartbijten. Toevoegen van extra aminozuren gaat dit effect tegen. Kan het varken zelf bepalen hoeveel extra het nodig heeft? Die vraag onderzocht de Italiaanse Ilaria Minussi. Tijdens keuze-experimenten blijken varkens een voorkeur te hebben voor voer met extra tryptofaan. Die keuze lijkt te maken te hebben met welzijn en gezondheid, concludeert Minussi. Met extra tryptofaan in hun voer vertonen varkens speelser gedrag. Varkens zijn nog slimmer dan we denken.

What do pigs want?
Ilaria Minussi. Promotoren Walter Gerrits en Liesbeth Bolhuis

Ziekmakend grachtenwater

Het water in de Amsterdamse grachten zit vol ziekmakende bacteriën als E-coli en Pseudomonas aeruginosa. Dat toont de Chinese Sha Gao aan in haar onderzoek naar de waterkwaliteit van de hoofdstad. De poepbacterie E-coli komt waarschijnlijk via vogelpoep in het water. Labproeven laten zien dat de pathogenen het snelst afbreken in de zomer als de temperatuur het hoogst is en de dagen lang. E-coli breekt daarbij minimaal tien keer sneller af dan pseudomonas. Het water alleen testen op E-coli is dus niet zo’n goed idee. Gao laat ook zien met welk materiaal je het water ’t best kunt zuiveren. Een nuttige studie.

Pathogens in Urban Surface Water.
Sha Gao. Promotor Huub Rijnaarts

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.