Zo’n honderdvijftig basisscholieren uit groep zes, zeven en acht maakten woensdag kennis met wetenschap tijdens de 2024-editie van de Kinderuniversiteit. Het thema van dit jaar luidde ‘Zuinig op de Noordzee’. Ingeborg Mulder en Esther Nijkamp-Schaars waren de docenten die de kinderen daarin spreekwoordelijk onderdompelden.
‘Strand!’, ‘Rennen!’, ‘Vissen!’ riepen de kinderen toen de docenten ze bij de start van het college vroegen naar hun associaties bij de Noordzee. Maar de Noordzee is natuurlijk meer dan alleen een plek voor strandplezier. Gaandeweg introduceerden Mulder en Nijkamp-Schaars ook natuur, visserij, scheepvaart en (wind)energie als belangrijke Noordzee-thema’s.
Awww…
Na het college gingen de kinderen in groepjes uiteen om vanuit een van die thema’s te werken aan een toekomstplan voor de Noordzee – inclusief een voorstel over de verdeling ervan. Net als ‘in het echt’ besloot een van de groepjes dat windmolens en natuurgebieden prima samen konden, omdat dat ruimte bespaart. Een ander groepje bedacht een vastomlijnde route voor de scheepvaart (‘met een rotonde’), zodat daar elders op de Noordzee geen ruimte meer voor vrijgehouden hoeft te worden. Het groepje dat baldadig een streep wilde zetten door alle Noordzee-natuur (‘gooi er maar een atoombom op’) werd door de anderen tot de orde geroepen. Want een Noordzee zonder natuur kan natuurlijk niet. En had niet iedereen vertederd ‘awww’ geroepen toen de docenten de zeehonden van de Noordzee ter sprake brachten? Nou dan!
Voorbeeld aan nemen
Aan het einde van de middag presenteerden de scholieren hun plannen aan elkaar. Daarbij viel het Esther Nijkamp-Schaars op hoe goed ze in staat waren om tot consensus te komen, terwijl ze aanvankelijk heel verschillende ideeën hadden. ‘Daar kunnen volwassenen nog wat van leren.’
De Kinderuniversiteit is een jaarlijks terugkerend initiatief van het Wetenschapsknooppunt Wageningen University, bedoeld om basisschoolleerlingen op een leuke en laagdrempelige manier in contact te brengen met wetenschap en wetenschappelijk onderwijs. Voor dezelfde doelgroep organiseert het Wetenschapsknooppunt daarnaast een (eveneens jaarlijks terugkerende) ontwerpwedstrijd – Resource deed er vorig jaar verslag van. De editie van dit jaar vindt plaats in het voorjaar en heeft ook de Noordzee als thema.