Open brief over Israëlische banden; bestuur beraadt zich op reactie

Briefschrijvers verwijzen ook naar VN-zorgen over scholasticide in Gaza.
Begin juni verwoestte een Israëlische luchtaanval deze VN-school in de Gazastrook, volgens Israël een schuilplaats van Hamasstrijders. Foto Shutterstock

Neem je eigen principes serieus en verbreek onmiddellijk de institutionele banden met Israëlische universiteiten die betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten en internationaal recht. Die eis is vorige week per open brief (opnieuw) neergelegd bij de raad van bestuur. Het bestuur beraadt zich nog op een reactie.

De boodschap van deze open brief is in grote lijnen dezelfde als die van een eerdere petitie. Die werd destijds door ruim tweehonderd stafleden ondertekend. Onder deze open brief staan ruim vierhonderd namen.

De briefschrijvers herhalen de eis uit de petitie om de bedoelde banden te verbreken. Ook roepen ze de raad van bestuur nogmaals op om samen met staf en studenten een toetsingskader te ontwikkelen voor huidige en toekomstige samenwerkingen, zodat ze niet strijdig zijn met de WUR-missie ‘to improve the quality of life‘.

Anders dan in de petitie spreken de briefschrijvers nu expliciet hun sterke afkeuring uit over WUR’s opstelling tot nu toe. ‘De raad van bestuur verwijst in hun recente verklaring over de Israëlische banden onder meer naar WUR’s Principles of Collaboration. Daarin spelen mensenrechten een belangrijke rol. In de context van wat momenteel allemaal gebeurt in Gaza, kunnen we niet anders dan constateren dat WUR niet naar die principes handelt’, aldus zegsman Joost Jongerden.

Scholasticide

Nieuw is ook dat de briefschrijvers verwijzen naar de VN-zorgen over scholasticide in de Gazastrook, een systematische vernietiging van het Palestijnse onderwijs. Jongerden: ‘In Gaza worden hele universiteiten platgebombardeerd. Dat onderstreept dat WUR het niet kan maken om institutionele relaties aan te houden met Israëlische universiteiten die samenwerken met het leger. Zo’n samenwerking staat haaks op ‘do no harm‘ en andere belangrijke academisch-ethische principes.’

De open brief is medio vorige week aangeboden aan de raad van bestuur. Een formele reactie hebben de briefschrijvers tot nu toe niet ontvangen. Het bestuur beraadt zich daar nog op, laat een woordvoerder weten.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.