Geweldsmisdrijf op campus

Op vrijdagavond is een promovendus bekogeld met stenen en in elkaar geslagen.

De mishandeling vond plaats tussen 22:00 en 23:00 uur ’s avonds. Het slachtoffer, een Chinese promovendus, fietste met een vriend voor Forum langs toen hij opeens werd aangevallen door een groep jongens. Hij werd geraakt door een steen, geschopt en geslagen. Na de mishandeling moest hij naar het ziekenhuis om aan zijn verwondingen te worden behandeld.

Tekst: Dominique Vrouwenvelder en Luuk Zegers

Universiteitswoordvoerder Jan Willem Bol: ‘Het is verschrikkelijk wat hier is gebeurd. Wij werken nauw samen met politie en gemeente om de daders te achterhalen. Daarbij kijken we uiteraard naar de beelden van beveiligingscamera’s.’ Ook probeert WUR het slachtoffer zo goed mogelijk te helpen, zegt Bol.

Het geweldsincident zorgt voor angst en woede binnen de internationale gemeenschap, waarvan een deel zich al langer niet veilig voelt in Wageningen. ‘We zien dat dit geweld voor veel onrust zorgt op social media’, zegt Bol. ‘Voordat we conclusies trekken, moeten we goed uitzoeken wat er precies is gebeurd.’ De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen. Tot dusver is nog niemand aangehouden omdat het voor de politie niet duidelijk is om welke jongens het gaat. WUR heeft het opsporingsbericht van de politie gedeeld in een Instagram story.

Ziekenhuis

Student Alita Tithphit las vrijdagavond in een appgroep wat er was gebeurd. Ze nam direct contact op met mensen om te helpen. ‘Ik ben moderator voor die appgroep en ik zag het bericht vrij snel.’ Het geweldsincident gebeurde voor Forum, maar na afloop ging het slachtoffer direct naar de sterflat aan de Bornsesteeg, waar mensen voor hem zorgden. ‘Toen ik daar aankwam, zag ik dat zijn oog en neus bloedden. Zijn bril was kapot. Ik heb geholpen met praktische zaken, zoals het contact met het ziekenhuis en zijn BSN. Iemand anders had een busje waarmee hij naar het ziekenhuis werd gebracht.’ Naar omstandigheden gaat het nu goed met het slachtoffer, zegt Tithphit.

Vaker

Volgens Tithphit zijn internationale studenten in Wageningen vaker doelwit van lokale jongeren, die ze lastigvallen met scheldpartijen en soms zelfs geweld. ‘WUR voelt voor ons eigenlijk juist als een heel veilige plek, omdat we ons hier niet heel buitenlands voelen. Maar als dit soort incidenten gebeuren, maken we ons wel echt zorgen. Ik vind het belangrijk om de veiligheid op de campus, maar ook in de stad Wageningen aan de orde te stellen.’

Veiligheidssituatie

Het geweldsincident roept de vraag op in hoeverre WUR verantwoordelijk is voor de veiligheid van studenten en medewerkers. Bol: ‘Dat is best ingewikkeld. De campus is publiek toegankelijk terrein, eigendom van WUR, maar uiteindelijk gaat de politie over de openbare veiligheid. Tegelijkertijd voelen we natuurlijk een bepaalde verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de campus. Er rijdt ook beveiliging rond.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.