Voorstel om exchange-cijfers niet meer te converteren

Worden cijfers van studenten op uitwisseling straks niet meer vertaald naar WUR-cijfers?
Foto Shutterstock

De examencommissies van WUR stellen voor om cijfers die studenten tijdens hun uitwisseling behalen, niet meer te converteren. In plaats van dit soort cijferconversies pleiten ze voor een ‘gehaald/niet gehaald’ systeem.

Op dit moment worden cijfers van studenten op uitwisseling door de examencommissies nog vertaald naar WUR-cijfers, vertelt Geert Smant, voorzitter van het facultair beleidsoverleg examencommissies WU. ‘Dat is geen gemakkelijke taak. In verschillende landen gebruiken docenten verschillende puntensystemen. Zo worden resultaten in het ene land uitgedrukt in letters en in het andere land weer in percentages. Ook zijn er cultuurverschillen, waardoor het in sommige landen makkelijker is om hoge cijfers te halen.’

Dat betekent dat de examencommissie een goed beeld moet hebben van alle landen en instellingen waar WUR-studenten heengaan op uitwisseling. ‘Een onmogelijke taak’, zegt Smant. ‘Hoe bepaal je nou of een resultaat aan een instelling in Spanje hier een 7, een 7,5 of een 8 is? Daar komen altijd aannames bij kijken en dat zorgt voor ongemak bij examencommissieleden.’ Elk jaar worden er zo’n zeshonderd van dit soort conversies aangevraagd.

Gehaald/niet gehaald

Momenteel wordt uitgezocht of er in plaats van cijferconversies kan worden overgestapt op het door examencommissies gewenste ‘gehaald/niet gehaald’ systeem. Studenten krijgen dan geen geconverteerd cijfer meer te zien in Osiris voor de vakken die ze tijdens hun exchange hebben gevolgd. In plaats daarvan komt er simpelweg ‘gehaald’ of ‘niet gehaald’ te staan. Studenten ontvangen nog wel een transcript met daarop de resultaten die ze in het buitenland hebben gehaald. ‘Zo heeft de student altijd nog de niet-geconverteerde cijferlijst van de onderwijsinstelling waar de uitwisseling was’, aldus Smant.

Als het conversiebeleid definitief wordt aangepast, komt er naar alle waarschijnlijk een overgangsregeling, waarbij studenten die op uitwisseling gaan tot en met 1 augustus 2025 een conversie-verzoek kunnen op de manier zoals nu gebeurt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.