Meanwhile in… India – Verkiezingen

Internationale studenten of medewerkers reageren op een gebeurtenis in het thuisland.
Stembureau in India. Foto Shutterstock

Tekst Youssef el Khattabi

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Dit keer is dat Ananya Doraswamy, masterstudent Communication, Life and Health Sciences uit India, die haar visie op de verkiezingen in India deelt.

Doraswamy: ‘India is een enorm groot land. De dichtstbevolkte democratie ter wereld, met een complexe sociale structuur. Elke gemeenschap heeft zijn eigen dynamiek, wat het moeilijk maakt om in algemene termen te spreken. Bovendien is het – met meer dan een miljard mensen – organiseren van deze verkiezingen een onvoorstelbare administratieve uitdaging.

‘Ik zie deze verkiezingen als cruciaal omdat onder de huidige regering – die er inmiddels twee termijnen op heeft zitten – de poten onder de democratie geleidelijk worden weggezaagd. Als communicatiestudent maak ik me het meeste zorgen over de persvrijheid. We zijn 21 plekken gezakt op de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders sinds 2014. Het feit dat ik me geremd voel een mening te geven over de politiek, is zorgwekkend.

‘Ook de sterke religieuze toon van de verkiezingscampagnes valt op. India is altijd een seculier land geweest, waar alle geloofsovertuigingen wettelijk gelijkgesteld zijn. Ik hoop dat de polariserende campagnes zich niet vertalen in beleidsveranderingen. De rechtse partij BJP en de wat linksere INC nemen in India’s meerpartijenstelsel een centrale plaats in. Beide hanteren de zogeheten blok-stemmen aanpak, waarbij een loyaal kiezersblok consequent voor een bepaalde partij of kandidaat stemt.

‘Ik probeer op de hoogte te blijven door onafhankelijke journalisten en The Guardian te volgen. Ik vind wel dat de internationale verslaggeving over de Indiase verkiezingen de nuance vaak mist en de extremen zoekt.

Als student bij Social Sciences word ik aangemoedigd kritisch na te denken. Ik begrijp nu beter hoe verraderlijk de kolonisatie heeft uitgepakt en hoe die mensen en natuurlijke bronnen van het land heeft leeg getrokken. India was bijna een eeuw lang gekoloniseerd en we zijn ondanks dat feit ver gekomen. Ik hoop dat we ons verder ontwikkelen en ons niet verliezen in geloofsconflicten. De meeste mensen willen gewoon een vreedzaam leven. Ik hoop dat die visie standhoudt.’

De verkiezingen in India zijn van 19 april tot 1 juni 2024.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.