Afsluiting TOTY-jaar Birgit Boogaard met AI-videokunstwerk en Walk of Fame

Nog één keer stilstaan bij landelijke onderwijs-eretitel voor WUR-docent Birgit Boogaard.
Birgit Boogaard bij de landelijke verkiezing van de Teacher of the Year 2023. Ruim een jaar geleden werd Birgit Boogaard verkozen tot landelijk docent van het jaar. Foto Linde Doorenbos

Haar opvolger is onlangs verkozen (Peter Pelzer, Universiteit Utrecht) en dat betekent dat Birgit Boogaards tijd als drager van de eretitel landelijk docent van het jaar 2023 erop zit. Ter afsluiting krijgt ze een tegel op de Campus Walk of Fame en is in de bibliotheek zes weken lang het videokunstwerk I M U te zien.

Onderwijsdecaan Arnold Bregt had eerder al aangekondigd dat Boogaard een tegel krijgt op de Campus Walk of Fame vanwege haar landelijke verkiezing tot Teacher of the Year (TOTY). Die tegel wordt op 21 mei daadwerkelijk gelegd, voorzien van een citaat van de Zuid-Afrikaanse hoogleraar filosofie Mogobe Ramose. Hij is een van Boogaards grootste inspiratiebronnen voor haar onderwijs, zoals het vak Afrikaanse filosofie, én is er persoonlijk bij als Boogaards tegel wordt gelegd. Belangstellenden zijn welkom om die gebeurtenis bij te wonen (10:30 uur, voor de entree van Impulse).

Videokunstwerk I M U

Daarnaast is ter afsluiting van Boogaards TOTY-jaar in de bibliotheek het videokunstwerk I M U te zien, waarin professor Ramose ook voorkomt. Het werk is gemaakt door videokunstenaar Juul van der Laan en bestaat uit een soort box die dankzij een spiegel en AI letterlijk en figuurlijk (be)spiegelingen biedt. Dat levert een 12 minuten lange video-ervaring op, met een inhoud die voor iedereen anders is. ‘Als een soort individueel beeldessay waar je via AI zelf onderdeel van wordt. Ik kan de ervaring niet goed onder woorden brengen, maar het is heel bijzonder. Ga het vooral zelf ervaren!’, aldus Boogaard. Om iedereen de kans daartoe te geven, staat het kunstwerk zes weken lang in de bieb (Forum).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.