Meanwhile in … Duitsland – Legalisatie van cannabis

Internationale studenten of medewerkers reageren op een gebeurtenis in het thuisland.

Tekst Youssef el Khattabi

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Dit keer deelt Toby Otto (21), bachelorstudent International Land and Water Management uit Duitsland, zijn mening over de recente beslissing van Duitsland om cannabisteelt te legaliseren.

Otto: ‘Het besluit om cannabis in Duitsland te legaliseren hing al een tijdje in de lucht – de discussie speelt al sinds de verkiezingen van 2021 – maar de daadwerkelijke implementatie kwam voor velen als een verrassing. Het is een belangrijke verschuiving die de veranderende houding ten opzichte van cannabisgebruik weerspiegelt, zowel cultureel als juridisch.

Historisch gezien is Duitsland conservatief als het gaat om drugswetten, dus dit is een opmerkelijke verschuiving in liberale richting. De implementatie van de wet is een stap in de richting van meer open discussies over drugsgebruik en legalisering. Politieke trends zijn moeilijk te voorspellen, maar ik denk dat legalisering van cannabis uiteindelijk een minder controversieel onderwerp wordt.

Wat betreft het culturele aspect: cannabis was al best makkelijk verkrijgbaar en redelijk genormaliseerd onder jongeren in Duitsland. Deze veranderingen in de wet kunnen leiden tot meer open gesprekken over cannabisgebruik, ook binnen families.

Mijn omgeving, voornamelijk jongvolwassenen en studenten, verwelkomt de verandering. Het neemt de angst weg voor juridische repercussies voor een activiteit die al heel gewoon is en biedt mogelijk een veiligere, gereguleerde omgeving voor cannabisgebruik. Politiek gezien is er echter veel weerstand en bij toekomstige verkiezingen kan het besluit weer worden teruggedraaid.

Als ik Duitse beleidsmakers zou mogen adviseren, zou ik benadrukken hoe belangrijk het is dat de wet zich aanpast aan en reageert op maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Het zou jammer zijn als ze terugkrabbelen. Deze wet decriminaliseert en destigmatiseert cannabisgebruik en heeft daarmee ook grote sociale voordelen, zoals minder detentie.

Cannabislegalisering is een complex onderwerp, dat praktische regulering en een open dialoog nodig heeft om succesvol te integreren in de maatschappij. Uiteindelijk zal het volgens mij gewoon een aspect van het dagelijks leven worden en dan kunnen we ons richten op dringendere maatschappelijke kwesties.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.