[De Neus] Festivalganger kan ecologisch high worden

Nieuws met een luchtje.
Illustratie Linde Klop

Het festivalseizoen kan probleemloos losbarsten. Afgelopen week stemde de Tweede Kamer unaniem in met een voorstel om de productie van MDMA te gedogen, mits het gebeurt onder fairtrade en ecologisch verantwoorde omstandigheden.

De partydrug MDMA is enorm populair bij festival-bezoekende studenten. Hoewel het gebruik ervan gedoogd wordt, is productie verboden. Toch wordt de drug hier massaal gemaakt. En dat levert grote problemen op, zoals criminele praktijken en illegale afvaldump in natuurgebieden.

Daar wil de overheid verandering in brengen door het gedogen van de productie van eco-MDMA. Elke dealer die kan aantonen dat zijn product komt uit een lab met een MDMA-ecokeurmerk, kan een ecolabel ontvangen. De vereisten zijn allereerst dat het lab zich moet bevinden in de kippenschuur van een boer met tenminste twee beterleven-sterren. Verder moeten de labs verplicht hun afval scheiden voorafgaand aan het dumpen ervan in de Brabantse bossen. Dit vereenvoudigt het opruimen ervan voor bodemonderzoekers. Als laatste moet de dealer verzekeren dat het middel enkel wordt gedistribueerd in biologisch afbreekbare zakjes.

De ecologische impact van illegale MDMA-productie kan alleen worden ingeperkt door regulering vanuit overheid

Waar sommigen dit als een plotselinge verandering zien, pleit de Wageningse hoogleraar bodemreiniging Wilco Cain al jaren voor een dergelijke maatregel. ‘Iedere Nederlander is uiteindelijk hetzelfde; zodra de krokussen hun kop opsteken en de zon om de hoek komt kijken, springen we massaal het terras op en kopen we een ticket voor het eerste beste festival. En zoals een uitgebreide borrelplank tegenwoordig bij terrassen hoort, zo horen diverse witte poeders steeds vaker bij de festivalervaring. Wat de bitterbal voor de borrel is, is MDMA voor de feestwereld.’

‘Er had al veel eerder aan de bel getrokken moeten worden. Al jaren knaagt het nuttigen van een sleutelpunt in een stinkende dixi bij elke maatschappelijk betrokken festivalganger aan het geweten (en de neusbrug). De sociale en ecologische impact van illegale MDMA-productie kan alleen worden ingeperkt door zorgvuldige regulering vanuit overheid. Eco-MDMA geeft mij weer vertrouwen dat onze overheid in staat is om met haar tijd mee te gaan en te luisteren naar het volk.’

Bekijk hier of je lokale dealer aan jouw eisen voldoet: www.ecoMDMA.org

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.