Vrouwen de baas bij zes universiteiten

Inmiddels zijn er veel vrouwen doorgedrongen tot top van Nederlandse hoger onderwijs.
Vanaf morgen zijn er 20 vrouwen en 21 mannen in de besturen van Nederlandse universiteiten. Foto Shutterstock

Bij zes van de veertien universiteiten staat een vrouw aan het roer en bij de helft van alle hogescholen geldt hetzelfde. Dat blijkt uit een telling van het Hoger Onderwijs Persbureau in aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart.

In kringen van bestuurders lijkt het glazen plafond al bijna verdwenen. Vroeger was het minder gebruikelijk, maar inmiddels zijn er veel vrouwen doorgedrongen tot de top van het Nederlandse hoger onderwijs.

Van de 36 hogescholen hebben er achttien een vrouwelijke collegevoorzitter en eveneens achttien een mannelijke. Daar is het dus precies fifty-fifty. Onder hun medebestuurders is deze gelijkheid nog niet bereikt: we tellen zestien vrouwen en dertig mannen. Dit is inclusief enkele interim-bestuurders.

Zes van de veertien universiteiten hebben een vrouwelijke voorzitter en eveneens zes een vrouwelijke rector. In totaal tellen de besturen 19 vrouwen en 22 mannen. Vanaf morgen zijn deze cijfers overigens alweer aan vernieuwing toe: dan treedt Carolien Kroeze bij WUR aan als nieuwe rector magnificus en zijn er dus 20 vrouwen en 21 mannen in de besturen. Van de acht mannelijke voorzitters zijn er twee tevens rector.

Buitenland

Vergeleken met het buitenland tellen de bestuurskamers veel vrouwen. Het Britse onderwijstijdschrift Times Higher Education bekeek de top 200 van zijn wereldranglijst en telde vijftig vrouwelijke bestuursvoorzitters. Dat is een kwart.

Van de 56 Amerikaanse universiteiten aan de top hebben er vijftien een vrouw als hoogste baas (27 procent). Datzelfde geldt voor negen van de vijfentwintig Britse universiteiten (36 procent).

© HOP. Bron: websites universiteiten

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.