Hogere vergoeding voor studentenbestuurders

Fulltime studentenbestuurders gaan van zo’n 350 naar ongeveer 470 euro per maand.
Wybrig Bakker tijdens de promotieweek voor de studentenraad. Foto Luuk Zegers

De FOS-regeling (financiële ondersteuning studenten) biedt studenten financiële compensatie voor de vertraging die ze oplopen als zij zich inzetten voor bijvoorbeeld de studentenraad, een verenigingsbestuur of sportstichting Thymos. Ook in het geval van overmachtssituaties kunnen studenten een beroep doen op FOS.

De raad van bestuur (RvB) stelde in eerste instantie een kleinere verhoging voor, vertellen Wybrig Bakker en Robert van Houten van de studentenraad. ‘De raad van bestuur wilde het huidige bedrag van 347 euro handhaven en daarnaast fulltime bestuurders een extra som van 75 euro per maand geven’, vertelt Van Houten. Het idee achter de extra vergoeding voor fulltime bestuurders is dat zij minder gebruik maken van onderwijsfaciliteiten vergeleken met parttime bestuurders.

Bakker: ‘Als studentenraad lobbyen we al jarenlang voor een hogere vergoeding. Hoewel we blij waren dat de raad van bestuur de vergoeding wilde verhogen, vonden wij dat de FOS eerst moest worden geïndexeerd. Dat gaat nu gebeuren.’ Dat betekent dat het maandelijkse bedrag van 347 euro met 2,7 procent wordt verhoogd per 1 september 2023. Het nieuwe FOS-bedrag komt uit op 356,37 euro en dat wordt waarschijnlijk afgerond naar 357 euro. ‘Ook hebben we de extra vergoeding voor voltijdsbesturen van 75 euro naar 120 euro weten te krijgen’, vertelt Bakker. ‘We horen al jarenlang van besturen uit alle hoeken dat het moeilijk is om financieel rond te komen. We hadden hoger ingezet, maar uiteindelijk zijn we blij met deze verhoging.’

We horen al jarenlang van besturen uit alle hoeken dat het moeilijk is om financieel rond te komen

Wybrig Bakker, studentenraad

De studentenraad hoopt dat de hogere vergoeding het makkelijker maakt voor studentenverenigingen om bestuursleden te vinden. ‘Dit kan het animo daarvoor verhogen’, zegt Bakker. Van Houten vult aan: ‘Studentenbesturen zijn van enorme waarde voor het Nederlandse studentenleven. Zeker in Wageningen. Dit besluit zorgt ervoor dat een bestuursjaar doen aantrekkelijk blijft.’

Overmacht

Er zijn meer ontwikkelingen op het vlak van financiële ondersteuning. Studenten van buiten de EU die door overmacht in financiële problemen raken, kunnen vanaf 1 september 2023 een verdubbeling in financiële ondersteuning verwachten: zij krijgen straks 694 euro per maand. De regeling die studenten van buiten de EU, die een fulltime bestuursjaar willen doen of in de studentenraad willen plaatsnemen, extra vergoeding biedt om zo aan de IND-studiestandaarden te voldoen (nodig voor een geldig visum), wordt verlengd. Ten slotte krijgen studenten in de Board of Education straks een vergoeding van 40 euro per vergadering.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.