Column Nefeli: Berooide strijders

Voor een Wageningse student is geld bepalend voor materiële en mentale stabiliteit.

Sommige dingen in het leven zijn voor iedereen onderdeel van de werkelijkheid. Een daarvan, behoorlijk hoog op de lijst van menselijke behoeften, is geld. Wees niet bang, ik zou niet durven een hele tekst te wijden aan een analyse van de betekenis van geld. Ik zou dood zijn tegen de tijd dat ik ermee klaar was en had je me lang vóór die tijd al gesmeekt ermee te stoppen.

Maar ik zou liegen als ik zei dat geld niet belangrijk is. Niet omdat het betekenis aan iemands leven geeft, maar omdat het een veilige buffer geeft waarbinnen iemand kan bestaan en uiteindelijk ook tot bloei komen. Ik zeg niet dat dit zo is in alle uithoeken van de wereld en in iedere cultuur, maar ik spreek nu even vanuit een Wagenings studentenperspectief.

Voor een student in dit kleine stadje durf ik te stellen dat geld een belangrijk aspect van het leven is, en dan in het bijzonder van de kwaliteit, rust en ontwikkeling ervan. Van voldoende geld voor fatsoenlijk onderdak, met randvoorwaarden waar je gelukkig van wordt, tot aan eenvoudige pleziertjes zoals een biertje drinken met een vriend. In de meeste gevallen is geld een bepalende factor. Bepalend voor onze materiële maar ook mentale stabiliteit.

Zij die het financieel moeilijk hebben en er desondanks in slagen een studie te volgen, zijn echte strijders

Ik las ergens: ‘er bestaat zoiets als een geldtrauma’, en daar ben ik het hartgrondig mee eens. Want het effect van de stress die je door geldgebrek lichamelijk en geestelijk kunt ervaren is schokkend. Dat geldt nóg meer voor mensen die uit een ander land en een andere cultuur komen; de combinatie van worstelen met geldgebrek op een plek die niet jouw thuis is, kan twee keer zo beangstigend zijn.
Dus, mede-internationals: een groot compliment voor jullie kracht en weerbaarheid.

Denkend aan mijn eigen ervaringen, die velen ongetwijfeld herkennen, was een baan hebben niet een optie maar een randvoorwaarde om te kunnen studeren. Dat geldt ook voor anderen die zich niet kunnen veroorloven op reis te gaan met vrienden of naar een plek die toegevoegde waarde heeft voor hun studie, en voor alle dappere zielen die het voor elkaar krijgen te overleven met minder dan vijf euro op de bank.

Dat alles hangt over ons heen als een donkere wolk die ons verhindert te ontspannen en genieten van alles wat er wel is. Maar die ook, ironisch genoeg, ons soms beperkt in het doen waarvoor we hier gekomen zijn: studeren. Om al deze redenen en vele andere (die ik vooralsnog niet zal noemen omdat ik vrees dat dit stuk te politiek wordt), durf ik te stellen dat zij die het financieel moeilijk hebben en er desondanks in slagen hun leven te leiden en een studie te volgen, echte strijders zijn. Zij overleven niet alleen, maar slagen erin iets goeds van het leven te maken ondanks de moeilijke omstandigheden. Wie je ook bent, je bent niet alleen!

Nefeli Nisioti (26) is tweedejaars masterstudent Forest and Nature Conservation. Ze houdt ervan zaken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, tot ze zich in dat proces verliest. Maar ook daar houdt ze van.

Columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.