[De Stelling] ‘ls de sociale- en milieukosten worden verrekend in de prijs zal er sneller een duurzame industrie ontstaan.’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Matthijs van der Ham.

Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Deze keer is de beurt aan Matthijs van der Ham, die op 19 januari promoveerde op onderzoek naar een oplossing voor de elektrokatalytische oxidatie van suikeralcoholen, sachariden en polisachariden.

‘Tot 86 procent van alle chemicaliën op de markt zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen, wat zorgt voor niet-duurzame productiemethoden. Het is belangrijk dat consumenten zich ervan bewust zijn dat alles wat we produceren en consumeren impact heeft op de maatschappij en de omgeving.

Ondanks alle aandacht voor duurzaamheid kiezen we toch vaak voor goedkopere, minder duurzame producten. Slechts een klein deel van de mensen is voldoende gemotiveerd om meer te betalen voor een duurzaam alternatief. Daarom zouden de milieuschade en maatschappelijke schade moeten worden meegenomen in de prijs van niet-duurzame goederen. Ik denk dat wetgeving die het mogelijk maakt deze kosten via extra belasting te verrekenen in de prijs, een cruciale rol kan spelen. De inkomsten die dat oplevert, kunnen gebruikt worden voor onderzoek en om bedrijven aan te sporen schonere alternatieven te kiezen. Uitstekende voorbeelden zijn het emissiehandelssysteem en het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), waarmee CO2-rechten tussen bedrijven verhandeld kunnen worden en waarmee de importprijs van goederen binnen de EU aangepast wordt naar hun CO2-uitstoot. Dit ontmoedigt bedrijven om hun productie te verplaatsen en moedigt het terugdringen van uitstoot aan. Al met al vormt het een krachtig systeem zonder mazen. Ik denk dat we vaker dit soort wetgeving moeten overwegen. Het zorgt ervoor dat consumenten zich bewust worden van het feit dat niet-duurzame opties in feite duurder zijn dan ze nu lijken, waardoor men eerder voor een duurzaam alternatief zal kiezen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.